Joodse krant uit Den Haag (1931-1940) nu digitaal in te zien

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

haamoed- de vuurzuil (2)De bekendste Joodse krant in Den Haag was Ha’amoed – de Vuurzuil. Tussen 1931 en 1940 werd dit blad bij vele Joodse huishoudens in Den Haag bezorgd.

Ha’amoed – de Vuurzuil

Een belangrijk informatiebron voor de geschiedenis van vooroorlogs Joods Den Haag is het blad Ha’amoed – de Vuurzuil, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw iedere twee weken verscheen. De Nederlandse Israëlietische Gemeente te ’s-Gravenhage heeft zorg gedragen dat het tijdschrift gedigitaliseerd kon worden. De originele krant was tot nu toe raadpleegbaar op de studiezaal van het Haags Gemeentearchief. Via de website van het Haags Gemeentearchief kan de krant nu overal waar internet beschikbaar is worden ingezien.

Krant van de Joodse wijk-, cultuur-, sport- en jeugdverenigingen

Het blad Ha’amoed – de Vuurzuil verscheen voor de eerste maal op 5 juni 1931. Opperrabbijn Isaac Maarsen verzorgde de redactionele en religieuze commentaren. Ook opperrabbijn Izak van Gelder publiceerde regelmatig in de Ha’amoed. Uitgeverij Bevedeem in de Wouwermanstraat 13-15 verzorgde de uitgave van de tweewekelijkse krant.
De krant was een gezamenlijk inititiatief van een aantal Joodse verenigingen:
– Be’esrath Hasjeim (Vereeniging voor het Bezuidenhoutkwartier};
– Chounim al Hajom (Vereeniging voor Duinoord);
– Debatingclub Eloquentia;
– Gymnastiek-Vereeniging ‘s-Gravenhage;
– Joodsche Vereeniging T.O.P.;
– Mekour Chajîm;
– Nesiwous Hasjoloum (Vereeniging voor de Transvaalbuurt);
– Out Chodosj (Vereeniging voor Voorburg);
– Sjéwes Achim (Vereeniging voor Scheveningen);
– Vereeniging voor Joodsche belangen van Rijswijk;
– Voetbalvereeniging De Ooievaars.

In de krant berichtten de auteurs uitgebreid over het Joodse godsdienstige of sociale leven. Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Grote Synagoge in de Wagenstraat in 1934 verscheen een speciaal jubileumnummer.
Het nieuwe Joodse Weeshuis in de Pletterijstraat kreeg in 1932 vele pagina’s met een groot aantal foto’s. Voor de nieuwe synagoge in de 2de De Carpentierstraat was eveneens ruime aandacht. Ook de Joodse sportverenigingen en sportieve activiteiten krijgen veel ruimte in de kolommen van het tweewekelijkse blad. De vele honderden advertenties in de krant geven een bescheiden indruk van de enorme aantallen Joodse winkels die Den Haag rijk was. Winkels die in alle delen van Den Haag te vinden waren, zoals bijvoorbeeld in het centrum, in Scheveningen of in het Bezuidenhout.

Opperrabbijn Isaac Maarsen  - collectie Haags Gemeentearchief

Opperrabbijn Isaac Maarsen –
collectie Haags Gemeentearchief

10 mei 1940 – het einde van Ha’amoed – de Vuurzuil

Vanaf 1933 verschenen in de kranten zorgelijke berichten over de situatie van de Joden in Nazi-Duitsland. Ook de berichtgeving over tal van activiteiten ter ondersteuning van Joodse vluchtelingen en de situatie in Palestina vinden we terug in blad. Tien jaar lang hielden de auteurs in het blad de lezers op de hoogte van het Joodse wereldnieuws en het Joodse nieuws uit Den Haag.
Op 10 mei 1940, de dag waarop de Duitse bezetter Nederland binnenviel, werd Ha’amoed – de Vuurzuil voor de laatste maal uitgebracht.

Via deze link kunt uzelf door het blad Ha’amoed – de Vuurzuil bladeren of in de krant onderzoek doen: Ha’amoed – de Vuurzuil