25 april 2017- Onthulling gedenksteen Joodse woningbouwvereniging

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Onthulling van de gedenksteen van de oprichting van Mischkenot Israël aan de Groenteweg/ hoek Marktweg. De tekst op de gevelsteen is in 1942 weggehaald op last van de Duitse bezetter. De lege gevelsteen is evenwel nog steeds zichtbaar –
foto Polygoon

Op 25 april 2017 onthulde burgemeester Krikke op de hoek van de Groenteweg/Marktweg samen met oud-bewoner Kees de Ridder een nieuwe gedenksteen voor de Joodse woningbouwvereniging Mischkenot Israel.

Woningbouwvereniging Mischkenot Israel
De Joodse woningbouwvereniging Mischkenot Israël (Woningen van Israël of Joodse woningen)  was in 1921 opgericht onder de naam ‘Vereeniging voor de bouw van een Joodsche volkswijk’. De vereniging bouwde in Transvaal en in de Schilderswijk.

De oude gevelsteen 1935-1942
Op 30 augustus 1935 onthulde de Joodse woningbouwvereniging Mischkenoth Israël een gevelsteen op de hoek van de Groenteweg/Marktweg bij de oplevering van haar tweede woningcomplex in Den Haag.
In juni 1942 liet de Duitse bezetter de inscriptie van deze steen met de karakteristieke davidsterren wegbeitelen.
Na de oorlog stopte de vereniging, omdat haar doelgroep van Joodse bewoners grotendeels vermoord was. De overlevende bestuursleden droegen de woningen over aan de gemeente Den Haag.

De verminkte gevelsteen werd genegeerd en vergeten…

Een nieuwe gevelsteen, ter herdenking
De initiatiefnemers Richard Kleinegris en Just de Leeuwe en de Stichting Joods Erfgoed den Haag wilden door het plaatsen van een plaquette, die recht doet aan het originele ontwerp, eindelijk een ereschuld inlossen aan de bewoners en bestuurders van destijds.

 

De plaatsing van de plaquette is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag en Vestia.