3 mei – Open Joodse Huizen bij de LJG aan de Prinsessegracht 29 in Den Haag

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 PROGRAMMA WOENSDAG 3 MEI

Op 3 mei houden Robert Kiek en Fanny Bernstein in de synagoge van de LJG Den Haag aan de Prinsessegracht een verhaal over hun vaders. Robert Kiek vertelt over zijn vader Maurits, die spion was voor de Britten. Dankzij Maurits Kiek konden een groot aantal boven bezet gebied neergeschoten Engelse en Amerikaanse piloten weer terugkeren naar Engeland. Fanny Bernstein vertelt over haar vader Jozef, die met zijn gezin in 1938 uit Wenen vlucht, maar in Nederland in de val komt te zitten.

  1. LJG Den Haag, Synagoge, Prinsessegracht 29, 2514 AP, Den Haag – 3 mei, 14.00 uur

Maurits Kiek, geboren in Den Haag in 1909, had veel kennis van techniek en hij had een elektronicazaak in België toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Kiek werd spion voor de Britten. Dankzij hem kon een groot aantal boven bezet gebied neergeschoten Engelse en Amerikaanse piloten weer terugkeren naar Engeland.

Toen hij zelf probeerde te vluchten werd hij gearresteerd en ter dood veroordeeld. Hij werd bevrijd door de oprukkende geallieerden. De oorlog liet diepe sporen na in zijn leven. ‘Voor hem bleef het iedere dag 4 mei’, aldus zijn zoon Robert Kiek. Hij vertelt over zijn vader.

Let op: wanneer de ingang aan de Prinsessegracht niet open is kunt u via de ingang aan de Jan Evertsstraat naar binnen.

Onthulling Maurits Kiekpad op 29 april 2015

Maurits Kiek – foto familie Kiek

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. LJG Den Haag, Synagoge, Prinsessegracht 29, 2514 AP, Den Haag – 3 mei, 15.00 uur

Josef Bernstein werd geboren in Polen en vestigde zich in Wenen waar hij drie delicatessenwinkels opende en in 1937 trouwde met Pessia Flüssig. Na de Kristallnacht in 1938 vlucht het echtpaar naar Nederland. In Nederland wordt Josef in januari 1940 naar kamp Westerbork gestuurd. Daar moet hij meehelpen bij de opbouw van het kamp voor de opvang van Joodse vluchtelingen. Zijn vrouw Pessia, in mei 1939 bevallen van een zoontje, Harry, wordt in april 1940 ook overgebracht naar Westerbork. Wanneer Nederland bezet wordt zitten ze in de val.

Fanny Bernstein vertelt over haar vader en de sporen die zijn ervaringen in het gezin achterlieten.

Let op: wanneer de ingang aan de Prinsessegracht niet open is kunt u via de ingang aan de Jan Evertsstraat naar binnen.

Het gezin Bernstein herenigt in Westerbork na de bevrijding –
foto familie Bernstein

 

Locatie van de lezingen: Synagoge van de LJG in Den Haag, Prinsessegracht 29 (wanneer de ingang aan de Prinsessegracht niet open is kunt u via de ingang aan de Jan Evertsstraat naar binnen)

Toegang: gratis

Meer informatie over Open Joodse Huizen/Huizen van verzet in Den Haag: https://www.joodserfgoeddenhaag.nl/open-joodse-huizen-2023-den-haag/

De landelijke website: www.openjoodsehuizen.nl