31 december 1942 – 31 december 2022, 80 jaar geleden, herdenking razzia bij Ramaer-kliniek

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Herdenking bij het gedenkteken voor deportaties van de meer dan 250 Joodse patiënten en Joodse onderduikers

Zaterdag 31 december 2022 om 12.00uur was aan de Nectarinestraat in Den Haag een kleine herdenking bij het gedenkteken voor deportaties vanuit de psychiatrische instellingen in Den Haag van de meer dan 250 Joodse patiënten en Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

80 jaar geleden – 31 december 1942, razzia bij Ramaer-kliniek van de Stichting Rosenburg

In de psychiatrische instelling Ramaer-kliniek van de Stichting Rosenburg (thans Parnassia Groep)  zaten in het najaar van 1942 honderden Joden ondergedoken. De allereerste razzia en deportatie in Nederland bij een zorginstelling vond plaats 80 jaar geleden op 31 december 1942 vanuit de Haagse psychiatrische instelling Stichting Rosenburg. Het betrof niet alleen de deportatie van Joodse patiënten. Ook Joodse onderduikers die dachten de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter te kunnen ontvluchten door bij Rosenburg onder te duiken. Zij werden gedeporteerd naar Westerbork en van daaruit naar vernietigingskampen in Polen.

Ook in de maanden erna, tot maart 1943, kregen Joodse patiënten en Joodse onderduikers te maken met deportaties, vanuit zowel Stichting Rosenburg als Stichting Bloemendaal. Beide organisaties zijn voorgangers van Parnassia Groep.