Beeldend kunstenaar Ralph Prins (1926-2015)

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Ralph Prins - website www.4en5mei.nl

Ralph Prins –
website www.4en5mei.nl

De Joodse beeldend kunstenaar Ralph Prins (88) is op 23 januari 2015 in zijn woonplaats Den Haag overleden. Prins was een veelzijdig kunstenaar en maakte onder andere foto’s en grafische ontwerpen. Zijn affiches, waaronder werken in opdracht van UNESCO, toneelgezelschappen en Amnesty International, zijn geëxposeerd in binnen- en buitenland. Beroemd is zijn ontwerp voor het Nationaal Monument Kamp Westerbork. Hij ontwierp ook tal van andere oorlogsmonumenten.
Prins was gehuwd met Heent Smits. Uit dit huwelijk zijn drie kinderen geboren.

Jeugd en opleiding
Raphaël Mozes Prins is op 3 mei 1926 in Amsterdam geboren. Hij was enig kind van Harriët Martha (Hetta) Prins, directrice van een tehuis voor Joodse meisjes, en Izak Prins, jurist en publicist.
De Tweede Wereldoorlog heeft veel invloed gehad op het leven en werk van Ralph Prins. In de Tweede Wereldoorlog waren vanaf de zomer van 1941 openbare scholen verboden voor Joodse kinderen en moest Ralph onderwijs gaan volgen aan het Amsterdams Joods Lyceum. Vanwege het werk van zijn moeder stond de jonge Ralph Prins op de ‘Lijst-Frederiks’. Op deze lijst stonden Joden met ‘maatschappelijke betekenis’. Hij kwam met zijn moeder in 1943 in het interneringskamp in Barneveld. In de zomer van 1943 volgde alsnog deportatie naar Westerbork en op 4 september naar concentratiekamp Theresienstadt.
In Theresienstad kreeg Prins de opdracht de belettering op koffers van de mensen die naar Auschwitz werden doorgestuurd te verzorgen. Ook maakte hij daar portretschetsjes van iedereen die daarom vroeg. Zijn hele leven zouden deze ervaringen hem bijblijven.

Ralph Prins studeerde en was docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten aan de Prinsessegracht in Den Haag, fotoopname uit ca. 1955 - fotocollectie Haags Gemeentearchief

Ralph Prins studeerde en was docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten aan de Prinsessegracht in Den Haag, foto-opname uit ca. 1955 –
fotocollectie Haags Gemeentearchief

Studie aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag
Tegen het eind van de oorlog kwam hij met zijn moeder en grootmoeder in aanmerking voor een ruil met Duitse gevangenen. Zij werden naar Zwitserland getransporteerd, waar hij de bevrijding van Europa meemaakte. In Zürich volgde hij lessen aan de Kunstgewerbeschule.

Na de oorlog keerde Ralph Prins terug naar Nederland en studeerde typografie aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus te Amsterdam. Daarna volgde hij lessen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als tekenaar maakte hij cartoons en illustraties voor dagbladen als de Haagse krant Het Vaderland.
Als beeldend kunstenaar woonde en werkte Ralph Prins in Den Haag. Hij gaf van 1960 tot 1963 les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Na 1966 was hij gedurende twintig jaar verbonden aan de Academie Minerva te Groningen. In 1967 gaf hij gedurende één jaar les aan de Vrije Academie te Den Haag.

Oorlogsmonumenten

Nationaal Monument Kamp Westerbork - bron Wikimedia

Nationaal Monument Kamp Westerbork –
bron Wikimedia

Ralph Prins ontwierp verschillende oorlogsmonumenten. Zijn ontwerp voor Nationaal Monument Kamp Westerbork, onthuld door koningin Juliana in 1970, is zijn beroemdste monument: tegen een licht overhellende muur van Drentse zwerfkeien gestapeld als schedels, staat een stootblok waarvandaan rails over 97 bielzen voeren (de 97 Nederlandse treintransporten) en dan omhoog reiken in een verstild, verwrongen gebaar van wanhoop en verwoesting.
Ook in vele andere plaatsen staan monumenten van Prins. In 1987 kwam in Barneveld, op het terrein van De Schaffelaar, een monument. Drie jaar later werd door prinses Juliana het door Ralph Prins ontworpen herdenkingsmonument ‘Het Apeldoornsche Bosch’ onthuld. Het gedenkteken is opgericht ter nagedachtenis aan de ongeveer 1200 bewoners van de Joodse psychiatrische kliniek ‘Het Apeldoornsche Bosch’, die op 22 januari 1943 naar Auschwitz-Birkenau zijn gedeporteerd. Geen enkele patiënt overleefde de deportatie. Aan de gevel van het vroegere Joods Lyceum in Amsterdam is in 2000 een door Prins ontworpen gedenkteken onthuld. Het monument stelt een ernstig verwrongen davidsster voor.

Monument voormalig Joods Lyceum Amsterdam - collectie Joods Historisch Museum

Monument voormalig Joods Lyceum Amsterdam –
collectie Joods Historisch Museum

Prins ontwierp ook oorlogsmonumenten in Borne, Gouda en Strijen.

Collectie Ralph Prins
Het werk van Ralph Prins is geëxposeerd in binnen- en buitenland, en bevindt zich in collecties van onder andere het Stedelijk Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, het Haags Gemeentearchief, het Joods Historisch Museum, het Affichemuseum, het Nederlands Fotomuseum, het Rijksmuseum en het Museum of Modern Art in New York.

Met dank aan Wendy Louw en de Stichting Ralph Prins

—————————-

Verder lezen

Beknopte biografie van Ralph Prins bij het Joods Historisch Museum

Website van de Stichting Ralph Prins