CHAJ – nieuw Joods sociaal-cultureel centrum in Den Haag

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
9 juli 2015 bijeenkomst in het nieuwe Chaj-centrum in Den Haag - Facebook Chaj-centrum

9 juli 2015 bijeenkomst in het nieuwe Chaj-centrum in Den Haag –
Facebook Chaj-centrum

De Nederlands Israëlietische Gemeente Den Haag (NIG) toonde op 9 juli 2015 aan vertegenwoordigers van de Haagse gemeente, de provinciale en de landelijke overheid het nieuwe CHAJ – Centrum voor Haagse Jiddisjkeit, het centrum ‘waar het verleden tot leven komt in het heden’. Het Haags Gemeentearchief is betrokken bij de inrichting van de permanente historische tentoonstelling in het centrum.

Met het aanslaan van een mezoeza is het centrum op 14 januari 2016 officieel geopend door David Lau, opperrabijn van Israel.

Chaj betekent leven

Het Hebreeuwse woord Chaj (חי) betekent in het Nederlands ‘leven’. In het Jodendom staat het woord ‘chaj’ symbool voor de waarde die aan het leven gehecht wordt en de hoop die daarmee gepaard gaat.

Een nieuw multifunctioneel centrum

De NIG kocht in 2002 het leegstaande kerkgebouw in de Spaarwaterstraat 200 en richtte dit in als een Joods centrum voor niet-religieuze activiteiten. Doordat het gebouw aan de achterzijde tegen de synagoge aangrenst, is het centrum gunstig gelegen.
In 2013 ontwikkelde de NIG plannen om dit centrum te vernieuwen. Het nieuwe CHAJ-centrum is het resultaat. Volgens de doelstelling van de NIG wil men hier het verleden, het heden en de toekomst van de Joodse gemeenschap in Den Haag met elkaar verbinden.
In het centrum is onder meer gevestigd een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een bibliotheek, ruimte voor onderwijs aan Joodse kinderen en een centrum voor de vele activiteiten van de Joodse gemeente. Het centrum biedt bovendien mogelijkheden voor met een Joodse of een niet-Joodse achtergrond tot het volgen van cursussen, zoals lessen Hebreeuws voor beginners en gevorderden.
Ook is het Chaj-centrum het nieuwe distributiepunt voor kosjere levensmiddelen in Den Haag.

Informatiecentrum en de Joodse geschiedenis van Den Haag

Presentatie van rabbijn Shmuel Katzman in het Chaj-centrum op 9 juli 2015

Presentatie van rabbijn Shmuel Katzman in het Chaj-centrum op 9 juli 2015 – Facebook Chaj-centrum

Het Chaj-informatiecentrum is in ontwikkeling. Er is een kenniscentrum met een bibliotheek. Bovendien wil men aan Joodse en niet-Joodse bezoekers de mogelijkheid bieden kennis te maken met Joodse tradities en in het bijzonder met het Joodse verleden van Den Haag.
Samen met het Haags Gemeentearchief gaat het Chaj-centrum een permanente tentoonstelling samenstellen, die een overzicht biedt van de geschiedenis van Joods Den Haag. In het centrum worden panelen en vitrines geplaatst met voorwerpen, (reproducties van) documenten en foto’s, die de vele facetten van de Joodse geschiedenis van Den Haag in beeld brengen.
Ook bestaat het plan met interactieve, elektronische schermen inzicht te geven in het Joodse leven van vroeger en vandaag.

CHAJ op facebook