Ellis & Bernie – educatief project voor VMBO-leerlingen

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ellis en Bernie_400_300Het project ‘Ellis & Bernie’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ellis Cohen Paraira en Bernie (Barend) Spier, twee Joodse jongeren uit Scheveningen. Zij raakten in 1942 hevig verliefd en droomden op een bankje in het Belgisch Park van een gezamenlijke toekomst. Toen Ellis in 1942 ging onderduiken, beloofden zij elkaar een dagboek bij te houden.

De dagboeken

Ellis en Bernie hielden woord en gingen schrijven. Tijdens zijn onderduikperiode besloot Bernie zijn eerste dagboek, dat nog niet was volgeschreven, via een verzetsman te laten bezorgen bij Ellis op haar onderduikadres. Op haar beurt gaf zij aan diezelfde man haar dagboek mee voor Bernie. Vervolgens schreven ze in elkaars dagboek verder. Ellis schreef daarover: ‘zo zijn onze zielen samen gesmolten zoals nu onze dagboeken uitgewisseld zijn.’
Ellis overleefde de Tweede Wereldoorlog, Bernie niet, hij werd op 8 januari 1944 in Auschwitz vermoord. In 2011 zijn hun dagboeken uitgegeven.

Het bankje op het Belgische Plein

Ellis en Bernie zouden elkaar na de oorlog op het bankje op het Belgische Plein weer ontmoeten. Bernie kwam niet, hij was in 1944 in Auschwitz vermoord - foto collectie Haags Gmeentearchief

Ellis en Bernie zouden elkaar na de oorlog op het bankje op het Belgische Plein weer ontmoeten. Bernie kwam niet, hij was in 1944 in Auschwitz vermoord –
foto collectie Haags Gemeentearchief

Bernie en Ellis maakten nog een tweede afspraak: na de oorlog zouden ze elkaar op dinsdagmiddag om vier uur ontmoeten op het Belgische Plein in Den Haag. Vanaf eind mei 1945 wachtte Ellis wekenlang op Bernie op het bankje op het Belgische Plein. Hij kwam niet. Bernie was een jaar eerder in Auschwitz vermoord.
Na het horen van het vreselijke bericht over zijn dood vertrok Ellis in 1945 naar Palestina. De dagboeken van Bernie kwamen uiteindelijk wel bij Ellis terecht. Uitgerekend op haar huwelijksdag op 12 december 1945 in Den Haag kreeg Ellis het tweede dagboek van Bernie in handen. Pas in 2010 durfde Ellis Lehman-Cohen Paraira samen met haar dochter Shulamith de aantekeningen te lezen en vervolgens ook uit te geven.

Publicatie van de dagboeken van Bernie & Ellis

In 2011 verscheen het boek De dagboeken van Bernie & Ellis. Het verhaal van een Scheveningse liefde in oorlogstijd.
De dagboeken van Bernie en Ellis geven een indringend beeld van twee Joodse jongeren in Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek verhaalt over twee verliefde jongeren die hopen op een betre toekomst, maar ook over de angst elkaar te verliezen en het verdriet over elkaars lot.

Het Ellis & Bernie-educatieproject

omslag boekSep Schaffers en Malou Landré, initiatiefnemers van het project, schrijven op hun ‘Ellis & Bernie’-faceboekpagina:
“Dit boek was zo’n geweldige vondst! Het is een dikke rode draad door het project. Ellis ontving Bernie’s dagboek na de oorlog, op de dag dat ze zou trouwen met een soldaat uit Palestina. Pas jaren later durfde ze zijn dagboeken en die van haarzelf weer opnieuw te lezen. Samen met haar dochter Shulamith heeft ze beide dagboeken bewerkt en aangevuld met achtergrondinformatie. In 2011 is dit boek uitgegeven bij Balans.”
Landré en Schaffers hebben veel onderzoek voor hun project gedaan en onder andere Ellis en Shulamith in Israël bezocht.

Ellis & Bernie is een educatief project voor vmbo-leerlingen over discriminatie, vervolging en omgaan met elkaar. Het project bestaat uit een introductiefilm van 25 minuten, digitale lessen, korte filmclips en persoonlijke verhalen. Eind 2015 zijn de films en lessen gereed. Aan de hand van dit materiaal willen Sep Schaffers en Malou Landré aan VMBO-leerlingen inzicht te geven in de complexe werkelijkheid van discriminatie, onderdrukking en vervolging.

—————————-

Meer informatie over het Ellis & Bernie-project

website Ellis & Bernieproject

facebookpagina Ellis & Bernieproject

info@ellisenbernie.nl