12 april – Lezing Raymund Schütz over het Nederlands notariaat in WO2


Evenementgegevens


Op donderdag 12 april 2018 houdt dr. Raymund Schütz een lezing over zijn proefschrift ‘Kille Mist. Het Nederlands notariaat en de erfenis van de oorlog’.

Voor zijn onderzoek vroeg Schütz zich af hoe het Nederlandse notariaat zich tijdens en na de bezetting gedroeg, vooral als het gaat om de vervreemding van Joods onroerend goed. En hoe dit gedrag zich verhield met de eigen beroepsopvatting en het eigen ethisch kader.

Toen de Jodenvervolging vanaf 1941 zeer gewelddadig werd, riep het bestuur van de Broederschap der Notarissen de leden op om persoonlijke geweten bij de ambtsuitoefening niet te laten meewegen en de maatregelen van de bezetter loyaal uit te voeren. Ook gaf het geen krimp toen Joodse (kandidaat-)notarissen uit hun ambt werden ontzet. De Duitse bezetter was erop uit Joden te ontrechten. Door dit juridische en administratieve proces verloren personen of groepen eerst hun rechten en daarna hun eigendommen. Omdat de Broederschap haar leden helder uitlegde hoe er met de verordeningen ten aanzien van Joods vermogen en onroerend goed moest worden omgesprongen, werden met medewerking van het notariaat Joden snel en efficiënt ontrecht.


Tijdstip en plaats van de lezing:
van 17:30 tot 18:30 uur in de Centrale Bibliotheek, Studio B, 1e verdieping.
Aanmelden: Stuur een e-mail naar cursus.hga@denhaag.nl of bel met (070) 35 37 013

Post navigation