14 september – Lezing ‘Ru Paré, een topvrouw’ door Wim Willems in de Haagse Kunstkring


Evenementgegevens


Lezing Wim Willems

Op vrijdag 14 september houdt Wim Willems, auteur van het boek Verzetsheldin met schilderkist – Het leven van Ru Paré (1896-1972) een lezing over Ru Paré, een jonge vrouw die uitgroeide tot een gevierd kunstenaar en een gedreven lid van de Haagsche Kunstkring. Tot de Kring zich aansloot bij de Kultuurkamer en Ru haar schilderskist ombouwde tot een geheim verzetswapen.

Ru Paré - Zelfportret in kleur

 

Ru Paré en de Haagse Kunstkring

De talentvolle Ru Paré verhuisde in 1919 naar de Den Haag. Ze vonder leermeesters als Albert Roelofs, Willem van Konijnenburg en Jan Toorop en werd lid van Pulchri en de Haagse Kunstkring. Haar werk hing al gauw op veel plekken in galeries en musea.

Bij de Kunstkring was ze actief in het bestuur, dat vooral uit ‘heren in kostuum’ bestond. Ze hoorde bij een kunstenaarsgroep met Christ Lebeau, Hein von Essen en Christiaan de Moor. De twee laatste kunstenaars waren beide kort voor de oorlog voorzitter van de afdeling Beeldende Kunst van de Kring. Ze waren wars van de nieuwe zakelijkheid en wilden zichtbaar maken wat schuilging achter het uiterlijk van de mensen die voor hen poseren.

Toen de Kunstkring zich in 1942 aansloot bij de Kultuurkamer stapte Ru op. Zij bouwde haar schilderkist om tot een geheim wapen in de ondergrondse en zorgde ervoor dat 52 Joodse kinderen konden onderduiken. Na de oorlog hervatte zij haar werk als kunstenaar.

Vanwege haar artistieke kwaliteit en haar heldenmoed als verzetsstrijder zouden we Ru Paré nú een topvrouw noemen.

Locatie van de lezing: Haagse Kunstkring, Denneweg 64,2514 CJ Den Haag

Tijdstip: Vrijdag 14 september 20.00 uur, inloop vanaf 19.30uur

Kosten: Leden en Vrienden Haagse Kunstkring en CJP € 6,- ; niet-leden € 10,- (Ooievaarspas 50%)

Aanmelding: info@haagsekunstkring.nl of tel. 070 3647585. Geen voorverkoop, kaarten aan de zaal. Inloop vanaf 19.30 uu

Post navigation