2 mei 2019  presentatie Documentaire ‘Remembering: Maurits Kiek’ (Engelstalig)


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Locatie: CIDI

Remembering: Maurits Kiek

De Stichting Joods Erfgoed Den Haag nodigt u uit om op 2 mei 2019  aanwezig te zijn bij de presentatie en de première van de Engelstalige documentaire ‘Remembering: Maurits Kiek’ van de Amerikaanse documentairemaakster Cheryl Halpern. Zij heeft een film gemaakt waarin het leven van de Joodse verzetsman Maurits  Kiek (1909-1980) uit Den Haag.

Maurits Kiek

Al voor de Tweede Wereldoorlog hielp Kiek Joden in Nazi-Duitsland. Meteen na de Duitse bezetting begon Kiek met zijn spionagewerk voor de Engelse inlichtingendienst. Hij seinde militaire berichten naar Engeland. Toen de Duitse contraspionage hem eind 1940 in de gaten kreeg, besloot Kiek in Den Haag onder te duiken, waar hij zijn inlichtingenwerk voortzette. In België loofde de Duitse bezetter een beloning van 100.000 Belgische francs uit aan de persoon die zorg zou dragen voor de arrestatie van Kiek.

Ook in Nederland bleek Maurits Kiek niet veilig. Hij ontvluchtte zijn onderduikadressen in Rijswijk en Den Haag en kwam via Zwitserland, Spanje, Curaçao, Verenigde Staten en Canada in Engeland terecht, waar hij zich aansloot bij de Engelse Inlichtingendienst. Hij kreeg een opleiding als parachutist en geheim agent en werd in 1943 voorzien van onder andere radiozendapparatuur gedropt op Noord-Franse bodem met de opdracht een vluchtweg uit te zetten voor neergeschoten geallieerde piloten. Dankzij het werk van Kiek konden 32 neergeschoten geallieerde piloten naar Engeland terugkeren.

Maurits Kiek is na verraad op 5 september 1943 gearresteerd. Na de invasie van juni 1944 werd Kiek van gevangenis naar gevangenis gesleept en gemarteld. Een periode die hij amper overleefde. Uiteindelijk is hij in april 1945 in Tsjecho-Slowakije bevrijd en kon hij naar Nederland terugkeren.
Voor zijn moedige werk als geheim agent verkreeg Maurits Kiek vele hoge onderscheidingen.

Onthulling Maurits Kiekpad op 29 april 2015

In Den Haag is het Maurits Kiekpad naar hem vernoemd.

Wat betekent Maurits Kiek voor het heden?

In de documentaire wordt niet alleen aandacht besteed aan Maurits Kiek. Ook wordt zijn heldenmoed in een breder kader geplaatst. Wat betekenen mensen als Maurits Kiek, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust voor ons anno 2019.

De documentaire is Engelstalig.

Datum en tijdstip: 2 mei 2019 om 20.00uu

Locatie: CIDI, Jagerstraat 4, Den Haag

 

BELANGSTELLENDEN MOETEN ZICH AANMELDEN VIA: joodserfgoeddenhaag@gmail.com

Post navigation