25-8 tot 17-9 Oeuvretentoonstelling van Ru Paré (1896-1972, kunstenares en verzetsheldin in Pulchri Studio


Evenementgegevens


Ru Paré, een vergeten kunstenares (1896-1972)

Kunstenares Ru Paré woonde en werkte vanaf 1919 in Den Haag. Ze bouwde een netwerk in Haagse culturele kringen op, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog goed van pas zou komen. Paré rolde in 1942 in het verzet en zou vele Joodse kinderen van deportatie redden. In Den Haag besteden zowel Pulchri Studio als het Museon aandacht aan haar leven en werk.

Leerlingen in het atelier van Albert Roelofs, met rechts Ru Paré, 1920, album Bieruma Oosting, collectie RKD, Den Haag

Wim Willems publiceerde in het voorjaar een biografie over Ru Paré.

Kunstenares

Henrica Maria Paré werd in Druten geboren en kreeg net als veel meisjes in die tijd de bijnaam ‘Zus’. Vanaf haar achttiende volgde ze lessen bij schilder Jan van Vucht Tijssen. In 1919 verhuisde Zus naar Den Haag, waar ze de zangeres Theodora (Do) Versteegh leerde kennen, een vriendin voor het leven. Ze vestigde haar atelier aan de Van Beuningenstraat 75 en volgde lessen bij Albert Roelofs, Willem van Konijnenburg en Jan Toorop. In 1926 organiseerde Zus een debuutexpositie bij de Haagse galerie De Sirkel. Kort hierna werd ze lid van de Haagsche Kunstkring, waarin ze een actieve rol als secretaris zou gaan spelen. Onder haar nieuwe artistieke naam ‘Ru Paré’ exposeerde ze tot 1941 in diverse galeries en musea. Ook reisde ze regelmatig naar Frankrijk, waar ze graag havengezichten vervaardigde.

Verzet

In 1942 weigerden Paré en Versteegh om lid te worden van de Kultuurkamer. Kort daarna zouden ze actief in het verzet worden. Bij haar toetreding tot de Kunstkring had Paré de Joodse drukker Henri Lankhout leren kennen, met wie zij een relatie kreeg. Hij overleed in 1938, maar ze hield contact met zijn gezin en zag hoe dit getroffen werd door de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Toen ze de vraag kreeg om zijn kleindochter Hanneke te helpen onderduiken, aarzelde ze geen moment. Hierna klopten steeds meer ouders bij Paré aan voor hulp. Zij wist via haar culturele netwerk vele onderduikadressen te vinden in Den Haag en elders in Nederland. Rijdend op haar Fongers fiets met schilderskist achterop wekte de kunstenares geen argwaan. Zo bracht ze kinderen onopgemerkt naar veilige locaties en smokkelde ze bonkaarten, geld, kleding en speelgoed naar hen toe. Uiteindelijk zou ze onder de schuilnaam ‘tante Zus’ 52 Joodse kinderen helpen overleven.

Kunst in vrijheid

Na de bevrijding pakten Paré en Versteegh hun artistieke activiteiten weer op. In 1945 kreeg Paré bij de expositie ‘Kunst in vrijheid’ in het Rijksmuseum de Gerrit van der Veen-medaille uitgereikt voor haar verzetswerk. In 1948 exposeerde ze in de Haagse Kunstzaal Plaats. Haar kleurenpalet was inmiddels veranderd en fantasie kreeg nu meer ruimte in haar oeuvre. Een jaar later dong ze mee naar Pulchri’s Jacob Maris Prijs, maar werd niet bekroond. Ook werd ze lid van het Haagse genootschap Oefening Kweekt Kennis, dat bij Pulchri bijeenkwam. Ze bleef schilderen, maar haar ambities stonden nu op een lager pitje.

Na de oorlog hield Paré een leven lang warm contact met ‘haar’ kinderen. Een aantal emigreerde naar Israël, waar ze hen opzocht. Uit die periode dateren haar schilderijen van de Negev woestijn. In 1968 ontving Paré voor haar verzetswerk een onderscheiding van Yad Vashem. Deze daadkrachtige kunstenares vertegenwoordigt het onderbelichte aandeel van vrouwen in het verzet en verdient juist in 2018, het Jaar van het Verzet, alle aandacht.

Vrouwenprofiel, 1919-1940, collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Museon en Pulchri

Auteur Wim Willems schreef een biografie over deze vergeten kunstenares en verzetsheldin, dat wordt begeleid door een dubbeltentoonstelling. Het Museon belicht Paré’s verzetsverleden (26-4 t/m 23-9) en Pulchri toont haar artistieke werk (25-8 t/m 16-9) in de Mesdagzaal.

De oeuvretentoonstelling van Ru Paré in Pulchri Studio geeft een onbekende kijk in het artistieke leven en vooral kunstenaarsgemeenschap van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren van wederopbouw. Aan de hand van het leven van Ru Paré staan wij, bij wijze van spreken, als toeschouwer in de coulissen van het Haagse artistieke leven van die tijd. Bijzonder is dat er speciaal voor deze tentoonstelling tekeningen beschikbaar zijn gesteld voor de verkoop. Een echt buitenkansje!

Tijdstip en locatie

De tentoonstelling loopt van 25 augustus tot en met 17 september 2018.

Locatie: Pulchri Studio Lange Voorhout, de entree is gratis

Post navigation