Geslaagde Dag van de Joodse Cultuur in Den Haag

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Biema-kleed Portugese synagoge - collectie Joods Historisch Museum

Biema-kleed Portugese synagoge – collectie Joods Historisch Museum

De Stichting Joods Erfgoed Den Haag verzorgde op zondag 29 september (in het kader van de European Day of Jewish Culture 2013) de Dag van de Joodse Cultuur in Den Haag. Vele honderden mensen kwamen al vroeg naar het gebouw van CIDI in de Jagerstraat om lezingen bij te wonen of de tentoonstelling van bijzondere prenten, boeken en documenten uit de collecties van het Haags Gemeentearchief over de Joodse Cultuur in Den Haag te bezichtigen. In het CIDI-gebouw konden deelnemers aan de dag ook een documentaire over de Van Ostadewoningen of een powerpointpresentatie over Joods Den Haag bekijken.

Als gezamenlijke uitgave van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag en het Haags Gemeentearchief verscheen de nieuwe brochure ‘Joodse Erfgoedroute Den Haag’.
Grote belangstelling was er voor de rondwandelingen. Onder begeleiding van ervaren rondleiders of zelfstandig kon een rondwandeling langs Haags-Joods erfgoed worden gemaakt. Voor de rondwandelaars waren er deze dag gratis boekjes beschikbaar met de routes en uitleg over opengestelde plekken. De synagoges van de NIG en de LJG waren speciaal opengesteld voor bezoekers.

De synagoge van de NIG in de Cornelis Houtmanstraat kreeg veel bezoekers - foto collectie NIG

De synagoge van de NIG in de Cornelis Houtmanstraat kreeg veel bezoekers – foto collectie NIG

Ook het Mr LJ Visserhuis, de Van Ostadewoningen, het Spinozahuis en de Joodse begraafplaats aan de Scheveningseweg ontvingen bezoekers.

De Dag van de Joodse Cultuur in Den Haag eindigde met een muzikale afsluiting in de synagoge van het LJG aan de Prinsessegracht .

<!–