In 2026 een dubbel jubileum in de synagoge aan de Prinsessegracht

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bijdrage van Paul Wessels

Portugese synagoge Honendal aan de Prinsessegracht in Den Haag, 1729 –
Philips Jan Caspar,
Collectie Joods Historisch Museum.

Een dubbeljubileum

Over ruim vier jaar is het 300 jaar geleden dat de synagoge werd ingewijd door de Sefardische gemeente Honen Dal en is het tevens 50 jaar geleden dat de synagoge werd heringewijd door de Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda. Beide momenten uit het verleden getuigen van de veerkracht van het Joodse volk om na buitensporige rampspoed, die het Joodse leven voor een aanzienlijk deel hadden vernietigd, het traditionele leven weer op te pakken. Het onwrikbare Joodse geloof wist zowel drie eeuwen geleden na de verbanning uit Spanje en Portugal als na de genocide tijdens laatste wereldoorlog onder de allermoeilijkste omstandigheden het Joodse volk een rotsvast vertrouwen in de toekomst te geven. Gelukkig wist de Liberaal Joodse Gemeente weer tot bloei te komen met momenteel circa 300 families die lid zijn.

 

1976, herinwijding van de synagoge Prinsessegracht – collectie Haags Gemeentearchief

De Sefardische synagoge in Den Den Haag

De synagoge aan de Prinsessegracht in Den Haag is lang niet zo bekend als de Sefardische synagoge in Amsterdam, terwijl deze qua schoonheid niet onderdoet. De Amsterdamse ‘snoge’ is duidelijk zichtbaar vanaf de straat, staat in iedere toeristengids en vormt een prominent onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier in tegenstelling tot de Haagse ‘snoge’. We hopen dat de bekendheid van dit monumentale gebouw toe zal nemen door de jubileumactiviteiten en het boek.
Als gevolg van de decimering van het ledental tijdens de Tweede Wereldoorlog bestaat de Portugees Israëlitische Gemeente Den Haag niet meer. Er wonen vandaag de dag nog nauwelijks Sefardische Joden in Den Haag. De geschiedenis van deze markante bevolkingsgroep is mede daardoor bij weinigen bekend, terwijl zij in het verleden een belangwekkende rol hebben gespeeld, zowel in Den Haag als in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. En daar zal zeker in de aanloop naar en tijdens het jubileum aandacht aan worden geschonken.