Joods Erfgoed Den Haag – april en mei – herdenkingen en evenementen

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

In april en mei vinden tal van herdenkingen en bijeenkomsten plaats in Den Haag.

 

13 april 2019 Dag van de Haagse Geschiedenis

De Stichting Joods Erfgoed Den Haag neemt deel aan de jaarlijks terugkerende Dag van de Haagse Geschiedenis. Op 13 april 2019 vindt deze dag opnieuw plaats. Bestuursleden van de stichting staan in een informatiekraam op het Plein, waar onder andere publicaties over Joods Den Haag worden verkocht.

In samenwerking met het Haags Gemeentearchief presenteert de stichting een nieuwe Nederlandstalige en Engelstalige audiotour en een brochure met een vernieuwde Nederlandstalige en Engelstalige wandeling door de voormalige Joodse buurt achter het Spui.

Meer informatie: Dag van de Haagse Geschiedenis

28 april 2019 Jom Hasjoa-bijeenkomst Kloosterkerk

Op zondag 28 april, aansluitend op de Jom Hasjoa herdenking in Israël, herdenkt de Haagse Gemeenschap van Kerken de 6 miljoen tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Deze jaarlijkse herdenking, die om 16.00 uur zal plaatsvinden in de Kloosterkerk, Lange Voorhout 4 te Den Haag, heeft dit jaar als thema ‘Vasthouden aan de boom van het leven’.

Hein Griffioen zal een persoonlijk verhaal vertellen over zijn grootouders, die een Yad Vashem-onderscheiding ontvingen. Deze eretitel wordt door Israël gegeven aan mensen die Joden hebben helpen onderduiken.

De jaarlijkse kroniek wordt gelezen door Corien Glaudemans, wetenschappelijk medewerker van het Haags Gemeentearchief.

Muzikale medewerking wordt verleend door chazan Ken Gould en het ensemble Eloquentia. Ook leerlingen van enkele scholen zullen een bijdrage leveren aan de bijeenkomst.

Na afloop zullen er bloemen gelegd worden bij het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein.

Meer informatie: Jom Hasjoa-bijeenkomst Kloosterkerk

2 mei 2019 Jom Hasjoa bijeenkomst – Paviljoensgracht

Het Joods Politienetwerk Den Haag wil op 2 mei 2019, Jom Hasjoa – de dag waarop wereldwijd de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht – ook in Den Haag daarbij stilstaan. De leden willen dit doen aan de Paviljoensgracht op de plek waar Haagse Joden in de Tweede Wereldoorlog bijeen werden gebracht om daarna te worden gedeporteerd en te worden vermoord. Buurthuis van de Toekomst de Sprong aan de Paviljoensgracht, waar de bijeenkomst zal plaatsvinden, staat op de plaats waarvandaan in 1942 en 1943 vele Haagse Joden naar Westerbork en de Duitse vernietigingskampen zijn gedeporteerd

Programma

14.00 uur: inloop
14.30 uur: start programma met buurtbewoners, politiemensen en andere belangstellenden
14.30-15.30 uur: lezing door Mevrouw Sippora Stibbe zal daar een oorlogs- en recent verhaal vertellen
Sippora Stibbe schreef het boek ‘Hoe zorgeloos is de kindertijd’. Sippora Stibbe werd in 1931 geboren als dochter van een Joodse vader en een niet-Joodse moeder.

Aansluitend: herdenking en gelegenheid tot het plaatsen van bloemen op het Rabbijn Maarsenplein bij het nieuwe Joods Monument Den Haag

Locatie: Buurthuis van de Toekomst de Sprong, Paviljoensgracht 33

AANMELDING VIA: voor belangstellenden is de bijeenkomst gratis, wel moet men zich aanmelden via joods-politie-netwerk.den-haag@politie.nl

2 mei 2019 herdenkingsbijeenkomst Rabbijn Maarsenplein

De Stichting Joods Monument Den Haag organiseert op 2 mei 2019 een herdenkingsbijeenkomst op het Rabbijn Maarsenplein.

Op donderdag 2 mei 2019 zal om 17.00 uur een herdenking plaatsvinden bij het nieuwe Joods Monument Den Haag op het Rabbijn Maarsenplein. In plaats van 4 mei is gekozen voor deze datum omdat 4 mei dit jaar op sjabbat (zaterdag) valt.

Er zal worden voorgegaan door rabbijnen van de Haagse Joodse gemeenschap. Bloemen worden gelegd door vertegenwoordigers van de Gemeente Den Haag, en door de stichting Joods Monument Den Haag.

Na afloop van het officiële gedeelte is er gelegenheid tot het zelf leggen van bloemen.

2 mei 2019  presentatie Documentaire ‘Remembering: Maurits Kiek’ (Engelstalig)

De Stichting Joods Erfgoed Den Haag nodigt u uit om op 2 mei 2019  aanwezig te zijn bij de presentatie en de première van de Engelstalige documentaire ‘Remembering: Maurits Kiek’ van de Amerikaanse documentairemaakster Cheryl Halpern. Zij heeft een film gemaakt waarin het leven van de Joodse verzetsman Maurits  Kiek (1909-1980) uit Den Haag.

Al voor de Tweede Wereldoorlog hielp Kiek Joden in Nazi-Duitsland. Meteen na de Duitse bezetting begon Kiek met zijn spionagewerk voor de Engelse inlichtingendienst. Hij seinde militaire berichten naar Engeland. Toen de Duitse contraspionage hem eind 1940 in de gaten kreeg, besloot Kiek in Den Haag onder te duiken, waar hij zijn inlichtingenwerk voortzette. In België loofde de Duitse bezetter een beloning van 100.000 Belgische francs uit aan de persoon die zorg zou dragen voor de arrestatie van Kiek.

Ook in Nederland bleek Maurits Kiek niet veilig. Hij ontvluchtte zijn onderduikadressen in Rijswijk en Den Haag en kwam via Zwitserland, Spanje, Curaçao, Verenigde Staten en Canada in Engeland terecht, waar hij zich aansloot bij de Engelse Inlichtingendienst. Hij kreeg een opleiding als parachutist en geheim agent en werd in 1943 voorzien van onder andere radiozendapparatuur gedropt op Noord-Franse bodem met de opdracht een vluchtweg uit te zetten voor neergeschoten geallieerde piloten. Dankzij het werk van Kiek konden 32 neergeschoten geallieerde piloten naar Engeland terugkeren.

Maurits Kiek is na verraad op 5 september 1943 gearresteerd. Na de invasie van juni 1944 werd Kiek van gevangenis naar gevangenis gesleept en gemarteld. Een periode die hij amper overleefde. Uiteindelijk is hij in april 1945 in Tsjecho-Slowakije bevrijd en kon hij naar Nederland terugkeren.
Voor zijn moedige werk als geheim agent verkreeg Maurits Kiek vele hoge onderscheidingen.

In Den Haag is het Maurits Kiekpad naar hem vernoemd.

In de documentaire wordt niet alleen aandacht besteed aan Maurits Kiek. Ook wordt zijn heldenmoed in een breder kader geplaatst. Wat betekenen mensen als Maurits Kiek, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust voor ons anno 2019.

De documentaire is Engelstalig.

Datum en tijdstip: 2 mei 2019 om 20.00uu

Locatie: CIDI, Jagerstraat 4, Den Haag

BELANGSTELLENDEN MOETEN ZICH AANMELDEN VIA: joodserfgoeddenhaag@gmail.com

4 mei 2019 – Open Joodse Huizen Den Haag

Op zaterdag 4 mei 2019  zijn in het kader van ‘Open Joodse Huizen – Huizen van verzet’ in Den Haag op verschillende plaatsen woonhuizen opengesteld:

  • Cromvlietkade 58, Rijswijk
  • Molenstraat 25
  • Wagenstraat 103
  • Paviljoensgracht 33
  • Prinsessegracht 26
  • Koningstraat 439
  • Joods hofje in de Schilderswijk (3 locaties in de Hannemanstraat)

Meer informatie: https://www.joodserfgoeddenhaag.nl/events/event/3-mei-2019-open-joodse-huizen-den-haag/