Martin Driessen: “Mensen willen nu meer weten”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

artikel Telegraaf, 2 augustus - Stg. JEDHMartin Driessen had vrijdag 2 augustus een interview met Gerda Frankenhuis van de Telegraaf.

JOODSE HISTORIE IN HOFSTAD OP KAART

door Gerda Frankenhuis

DEN HAAG, Om de Joodse geschiedenis en het huidige Joodse leven in de hofstad beter op de kaart te zetten, is er een speciale stichting opgericht. Met onder meer een interactieve website, lessen in de klas en rondleidingen door de verdwenen Joodse buurt moet er meer aandacht komen voor de bevolkingsgroep die in de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd weggevaagd.

,,Den Haag heeft een bijzondere historie. Vanaf de zeventiende eeuw trok de hofstad veel Joden. Zij vestigden zich hier onder de rook va de macht van het hof van Den Haag. Er woonden voor de Tweede Wereldoorlog ruim 17.000 Joden. Na Amsterdam had Den Haag de grootste Joodse gemeenschap”, vertelt voorzitter van de Stichting JoodsErfgoedDenHaag en onderwijsdirecteur Martin Driessen. Een historie die bijna is vergeten. ,,Het doel is om het Joodse erfgoed in de stad weer boven de grond te krijgen. Het lijkt wel of er nu pas meer besef komt over wat er is gebeurd. Mensen willen nu meer weten. Terwijl kort na de Tweede Wereldoorlog er liever werd gezwegen.”

De Stichting, waar onder meer oud-directeur Ronnie Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël in het bestuur zitting heeft genomen, wil vooral ook veel gaan doen op het gebied van educatie. ,,Wij willen jongeren in een multiculturele stad als Den Haag uitleggen war er is gebeurd om onderling meer begrip te kweken”, vertelt Driessen die zelf ook regelmatig gastlessen geeft in het Voortgezet Onderwijs waar hij vertelt over de Joodse geschiedenis van Den Haag. ,,In sommige culturen wordt de Holocaust ontkent. Heel veel jonge mensen zeggen dat ze nooit hebben geweten wat er precies is gebeurd.”

De stichting wil volgend jaar ook weer het afgelopen jaren succesvolle project Open Joodse Huizen in de stad organiseren. Tijdens 4 en 5 mei werd dit jaar stilgestaan bij de oorlog in huizen, bedrijven en scholen van Joden. Daarnaast zal er door leden meer onderzoek worden verricht naar de Joodse historie en erfgoed. Verhalen die in de vergetelheid zijn geraakt zullen op de website worden gezet. ,,Maar er zullen ook publicaties over het Joodse leven in de stad worden uitgegeven.” De internetpagina van de stichting gaat deze maand definitief de lucht in (www.joodserfgoeddenhaag.nl).

Met dank aan Gerda Frankenhuis (de Telegraaf)