Mr. L.E. Visser-lezing 2017 ‘Homorechten als ijkpunt voor democratie’

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Portret van mr.dr. L.E. Visser –
schilderij aanwezig bij de Hoge Raad, foto Ruben Vis

Het bestuur van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag heeft de eer u uit te nodigen voor de derde ‘Mr. L.E. Visserlezing’.

Derde Mr. L.E. Visserlezing
Mr. Lodewijk Ernst Visser (1871-1942) heeft zich zijn leven lang ingezet voor een samenleving, waarin ieder op het recht kon vertrouwen. Begin 1941 werd mr. L.E. Visser echter wegens zijn Jood-zijn zelf ontslagen als president van de Hoge Raad. Zijn collega’s bleven na het ondertekenen van de ariërverklaring in functie.

In 2015 organiseerde de Stichting Joods Erfgoed den Haag de eerste Mr. L.E. Visser-lezing. Bij die gelegenheid werd bekend gemaakt dat de grote zittingszaal van de Hoge Raad naar hem vernoemd zal worden.

Lezing op 15 juni 2017 door Mr. Boris O. Dittrich

De derde lezing zal op donderdag 15 juni worden gehouden door Mr. Boris O. Dittrich (Utrecht,1955). Mr. Boris Dittrich studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Vanaf 1981 werkte hij acht jaar als advocaat bij Stibbe en Ingelse in Amsterdam. Van 1989-1994 was hij rechter bij de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar. In 1994 werd hij tot kamerlid van D66 gekozen. Van 2003-2006 was hij fractievoorzitter van die partij. In 2007 benoemde de organisatie Human Rights Watch hem tot global advocacy director van hun LGTB programma. Dittrich is tegenwoordig woonachtig in Berlijn.

Homorechten als ijkpunt voor democratie

Mr. Boris O. Dittrich zal spreken over het onderwerp ‘homorechten als ijkpunt voor democratie’. Geweld en discriminatie tegen seksuele minderheden komen nog in veel landen voor. Het fundamentele besef dat iemands seksuele geaardheid en geslacht onderdeel zijn van zijn of haar persoonlijkheid en een ieder het recht heeft zelf te bepalen wie of wat hij is, is daar nog niet door gedrongen. Een aantal landen heeft antidiscriminatie wetgeving en beleid geïnitieerd die bescherming moeten bieden aan seksuele minderheden. Zijn deze maatregelen een maatstaf voor de mate van democratie? En, is de discriminerende wijze waarop andere staten omgaan met homoseksuelen, lesbiennes en transgenders een bewijs voor het ontbreken daarvan?

Locatie en tijdstip

De lezing heeft plaats op donderdag 15 juni 2017 om 15.30uur in de Mr. L.E. Visserzaal, de grote zittingszaal in het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden; ingang Korte Voorhout 8 te Den Haag.

Programma

15.30-16.00 uur Ontvangst met koffie en thee

16.00-16.10 uur Welkom door Mr. M.W.C. Feteris, president van de Hoge Raad der Nederlanden

16.10-16.20 uur Woord vooraf door Frank Majoor, voorzitter Stichting Joods Erfgoed Den Haag

16.20-17.00 uur ‘Homorechten als ijkpunt voor democratie’, voordracht door Mr. Boris O. Dittrich

17.00-17.15 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen

17.15-18.00 uur Afsluiting met een drankje

Aanmelding

Graag aanmelden vóór 10 juni 2017 via email aan: joodserfgoeddenhaag@gmail.com

N.B. Het gebouw van de Hoge Raad ligt op 5 min. lopen van het Centraal Station. Parkeergarage onder het nabij gelegen Malieveld.