Mr L.E. Visserhuis

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Israelitische Oude Mannen- en Vrouwenhuis mannelijke bewoners ca. 1910

Israelitische Oude Mannen- en Vrouwenhuis mannelijke bewoners ca. 1910

In het Benoordenhout aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan 75 staat sinds 2011 het nieuwe Mr L.E. Visserhuis. Hier wonen Joodse ouderen van verschillende gezindten samen.

Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis

St. Jacobstraat 77. Israëlitisch Ouden Mannen en Vrouwenhuis, ca.1910

St. Jacobstraat 77, ca.1910

In 1696 kocht de Poolse vluchteling Abraham Boas een woonhuis aan de St. Jacobstraat 77 in ‘de Buurt’ achter het Spui in Den Haag. Een nazaat van Boas schonk in 1839 dit pand aan een stichting die er het Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis vestigde. Het Joods bejaardenhuis was tot 1929 in dit pand gehuisvest, daarna verhuisden de Joodse bejaarden naar een nieuw gebouw aan de Neuhuyskade 92-94, dat was ontworpen door architectenbureau Simons & Van Braningen.

 

Mr L.E. Visserhuis

Van Weede van Dijkvelstraat 6, ca. 1954

Van Weede van Dijkveldstraat 6, ca. 1954

In 1954 kwam in de Van Weede van Dijkveldstraat 2-8 een nieuw Joods bejaardenhuis. Dit verzorgingshuis is vanwege de verouderde staat gesloten. Ook het Joods bejaardenhuis in Rotterdam was sterk verouderd. Nieuwbouw aan de Doorniksestraat 152 in Scheveningen kwam in de plaats van de bejaardencentra in Den Haag en Rotterdam. 
De eerste bewoners kwamen in november 1994 in het nieuwe Mr L.E. Visserhuis. Het huis is vernoemd naar mr.dr. Lodewijk Ernst Visser, de moedige Joodse president van de Hoge Raad, die in 1940 door de Duitsers gedwongen was zijn functie te verlaten en die weigerde met de bezetter samen te werken.

Verhuizing naar het Benoordenhout

Mr. L.E. Visser omstreeks 1940. (Collectie Haags Gemeentearchief'

Mr. L.E. Visser omstreeks 1940. (Collectie Haags Gemeentearchief)

Na zeventien jaar voldeed ook het verzorgingshuis aan de Doorniksestraat niet meer aan de wensen van de moderne oudere. Daarom is het Mr L.E. Visserhuis op 9 mei 2011 verhuisd naar een nieuw woonzorgcentrum aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan in het Benoordenhout. Bewoners van verschillende Joodse gezindten wonen samen in het nieuwe Mr L.E. Visserhuis. Het gebouw is ontworpen door de architecten Margaret en Rijk Rietveld van het Amerikaanse architectenbureau Rietveld Architects in New York.

 

 

Website van het Mr L.E. Visserhuis