Presentatie boek en lezing  –  Ewoud Sanders ‘Boeken op het Binnenhof’

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Europese Dag van de Joodse Cultuur
Sinds 2013 heeft de Stichting Joods Erfgoed Den Haag in september deelgenomen aan de Europese Dag van de Joodse Cultuur. Vaak zijn het meerdere dagen, waarop in heel Europa lezingen, muziek, rondleidingen of andere activiteiten worden georganiseerd. Activiteiten waarin aandacht wordt geschonken aan het Joodse heden en verleden.

In het kader van Europese Dag van de Joodse Cultuur 2022 presenteert de Stichting Joods Erfgoed Den Haag op vrijdag 9 september in de Glazen Zaal aan de Prinsessegracht 26 in Den Haag de publicatie ‘Boeken op het Binnenhof’ geschreven door historicus en journalist Ewoud Sanders.

Ewoud Sanders – Boeken op het Binnenhof
Het boek van Ewoud Sanders gaat over twee kleurrijke Joodse families, die tussen 1840 en 1936 met een boekenkraam op het Binnenhof stonden.

Sinds de 16de eeuw werden er op het Binnenhof tweedehands boeken verkocht. Eerst in de Ridderzaal, later buiten onder bogengalerij. Sinds de eerste helft van de 19de eeuw waren de galerijen het exclusieve domein van Joodse verkopers van tweedehands boeken en tijdschriften. De familie Garnade stond met een boekenkraam aan de kant van de vergaderzaal van de Raad van State en de familie Blok met een kraam aan de zijde van de Eerste Kamer. Deze boekverkopers waren bijzondere personen, die niet alleen aandacht kregen van journalisten en politici, maar ook van de schilder Vincent van Gogh, die Jozef Blok portretteerde. Het is een boeiende, onbekende geschiedenis, die door Ewoud Sanders aan de vergetelheid werd ontrukt.

Het eerste exemplaar van het boek zal worden aangeboden aan prof. Jan Anthonie Bruijn, de voorzitter van de Eerste Kamer. Na een inleiding door auteur Ewoud Sanders zal prof. Bruijn enkele woorden spreken. Het geheel wordt afgesloten met een borrel.

Boekenstal van Jozef Blok op het Binnenhof, ca. 1900 –
foto collectie Haags Gemeentearchief

Een boekenreeks over Joods Den Haag
Het boek van Ewoud Sanders is de eerste in een nieuwe boekenreeks van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag over de prominente rol, die Joden speelden en spelen in de Haagse gemeenschap. ‘Boeken op het Binnenhof’ is uiteraard ter plaatse verkrijgbaar.

Locatie en tijd
Locatie: Glazen Zaal, Prinsessegracht 26 te Den Haag
Tijdstip: de bijeenkomst begint om 16.00 uur (zaal open om 15.30 uur)
Kosten bijeenkomst: u kunt de bijeenkomst gratis bijwonen, wel dient u zich vóór 5 september aan te melden via aanmeldenSJEDH@gmail.com
Kosten boek: €14,95

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst, die tevens in het kader van de Europese dag van de Joodse Cultuur plaats vindt.