Boek Joodse Gemeenschap van Den Haag tijdens en na WO2

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Op 6 december 2017 verscheen het boek van Robin te Slaa “Daar dit een immorele aanslag is”, De houding van de gemeente Den Haag tegenover Joodse eigenaren van onroerend goed 1940-1955.

Het eerste exemplaar is op deze dag aangeboden aan burgemeester Krikke.

Het boek is voor  is voor €19,95 te bestellen bij uitgeverij De Nieuwe Haagsche.

Onderzoek naar de houding van de gemeente Den Haag tegenover Joodse eigenaren van onroerend goed in de periode 1940-1955

Historicus Robin te Slaa schrijft over de Joodse Gemeenschap van Den Haag tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Hij onderzocht de houding van de gemeente Den Haag tegenover Joodse eigenaren van onroerend goed in de periode 1940-1955. Burgemeester Van Aartsen gaf opdracht tot dat onderzoek na een verzoek daartoe van onze Stichting. Het onderzoek leidde tot het besluit van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad om aan Joodse individuen en organisaties in Den Haag een bedrag van €2,6 miljoen ter beschikking te stellen voor immoreel na de oorlog geheven erfpacht en straatbelasting.

Naoorlogs rechtsherstel voor Joden, maar ook nieuw onrecht

Tijdens de bezetting voerden de Duitse autoriteiten een antisemitische politiek die in het teken stond van het ontrechten en het beroven van Joden als opmaat tot hun deportatie. Ook onroerend goed viel onder de zorgvuldig geregisseerde roofoperatie van de nazi’s.

Na de bevrijding volgde rechtsherstel, maar vond ook nieuw onrecht plaats. Zo eiste de gemeente Den Haag van Joodse huiseigenaren dan wel de nabestaanden alsnog de betaling van achterstallige erfpachtcanons en straatbelasting over de laatste oorlogsjaren. Niet mededogen met deze zwaar getroffen oorlogsslachtoffers was hierbij leidend, maar de gemeentelijke financiën en een strikt juridische interpretatie van de regels.

In zijn boek beschrijft Robin te Slaa wat er destijds is gebeurd. Hij plaatst zijn bevindingen daarbij ook in een brede historische en maatschappelijke context. Zo constateerde hij dat het gangbare beeld dat de door Duitsers van Joden geroofde panden grif werden verkocht niet klopt. Uit verschillende nazi-bronnen blijkt dat er onder Nederlanders vooral weerstand bestond om betrokken te raken bij de handel in geroofd onroerend goed van Joden.

Wagenstraat 165, bekladde lunchroom van Bak –
Schimmelpenningh

Over de auteur Robin te Slaa

Robin te Slaa (1969) heeft geschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij was in verschillende functies werkzaam bij het Nationaal Archief, maar vanaf 2012 is hij zelfstandig onderzoeker en publicist. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan met name over de Tweede Wereldoorlog. Hij publiceerde over de NSB en recentelijk schreef hij het boek: “Wat is fascisme?”. Eerder schreef hij: “1941-Leven in bezet Nederland”, door de NRC aangeduid als een van de beste boeken van de zomer van 2016.

Recensie

Een recensie van het boek van Robin te Slaa verscheen in Geschiedenis Magazine; Erwin van Loo, ‘Alles moest volgens regels. getuigenissen van teruggekeerde Joden na de oorlog’, Geschiedenis Magazine 3 (2018) p. 14-16.