Terugblik Open Joodse Huizen Den Haag 2015

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ojh1Op 3 mei vond de derde editie van Open Joodse Huizen plaats in Den Haag, georganiseerd door de stichting Joods Erfgoed Den Haag, in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam. Open Joodse Huizen is een project van persoonlijke herdenkingen in huizen en  gebouwen, waar Joodse Hagenaars hebben gewoond en gewerkt en die tijdens de oorlog door de nazi’s zijn weggevoerd. Nazaten, directe getuigen en betrokken deskundigen vertellen over het joodse leven in het pand voor en tijdens de oorlog. Er wordt gesproken over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

Open Joodse Huizen in dertien Nederlandse steden

Dit jaar vond Open Joodse Huizen in dertien steden plaats: Amsterdam, Bergen op Zoom, Borne, Den Haag, Deventer, Elburg, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Sneek, Tilburg, Utrecht en Vught. Uitgangspunt van Open Joodse Huizen zijn de adressen van Joodse gezinnen en families, die vermeld staan op de website www.communityjoodsmonument.nl.

ojh2Wat gebeurde er op 3 mei in Den Haag?

In januari was een enthousiaste werkgroep van vrijwilligers aan de slag gegaan. Bewoners, vertellers en ondersteuners sloten zich een maand later aan bij het project.

Op 10 adressen werden de bijeenkomsten gehouden; de meeste bewoners openden hun deuren om 11.00 uur, 13.00 en 15.00 uur. Er was dus tijd om meerdere adressen te bezoeken. Ook in de stadsdelen Scheveningen – in de Maastrichtsestraat en de Groningsestraat –  en Kijkduin – op de Noordwijkselaan – werden herdenkingen gehouden. Verhalen werden verteld in het voormalig Joodsche Weeshuis in de Pletterijstraat, in het `Haagse Achterhuis’ in de Reinkenstraat en op de plek van de voormalige deportatieplaats aan de Paviljoensgracht. Er was een Engelstalige herdenking in de Annastraat. Ook In de Boekhorststraat en in de Jacob Catsstraat, in twee zogeheten Van Ostadewoningen, waren bezoekers welkom om te komen luisteren en herdenken.

Bijna 600 bezoeken zijn op 3 mei afgelegd; het was een mooie, waardevolle en succesvolle dag. Meer inhoudelijke informatie is te vinden op de website www.openjoodsehuizen.nl