Sprekende herdenkingen in Open Joodse Huizen in Den Haag

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Paviljoensgr. 9694 klOp 3 mei vindt de derde editie van Open Joodse Huizen plaats in Den Haag, georganiseerd door de stichting Joods Erfgoed den Haag, in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier. Open Joodse Huizen is een project met persoonlijke herdenkingen in huizen en andere gebouwen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Directe getuigen, hun nazaten en kenners vertellen over het (vooroorlogse) joodse leven. Er wordt gesproken over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

Open Joodse Huizen in dertien Nederlandse steden

Veel huidige (buurt-)bewoners zijn geïnteresseerd in het vooroorlogse joodse leven van hun huis, straat of buurt. Er bestaat een behoefte aan deze persoonlijke manier van herdenken. Open Joodse Huizen vond plaats in zes steden in 2013, in acht steden in 2014 en vindt in 2015 plaats in dertien steden: Amsterdam, Bergen op Zoom, Borne, Den Haag, Deventer, Elburg, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Sneek, Tilburg, Utrecht en Vught.

Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op de website http://www.communityjoodsmonument.nl/.

Wat gebeurt er op 3 mei in Den Haag?

In Den Haag openen de meeste bewoners van de 10 adressen hun deuren om 11.00 uur en daarna om 13.00 en 15.00 uur. Er is dus tijd om andere adressen te bezoeken. Ook in de stadsdelen Scheveningen en Kijkduin worden herdenkingen gehouden. Verhalen worden verteld in het voormalig Joodse Weeshuis in de Pletterijstraat, in het `Haagse Achterhuis’ in de Reinkenstraat en op de plek van de voormalige deportatieplaats aan de Paviljoensgracht. Er is een Engelstalige herdenking in de Annastraat. Ook In de Boekhorststraat en in de Jacob Catsstraat, in twee zogeheten Van Ostadewoningen, zijn bezoekers welkom om te komen luisteren en een bijdrage te leveren. Alle huizen/gebouwen zijn gratis toegankelijk.

Verdere informatie is te vinden op de websites, hieronder vermeld, en de flyer kunt u hier bekijken.

Posteractie

Ook dit jaar roepen we bewoners van joodse huizen op de herdenkingsposter in de meidagen voor het raam te hangen. Via de website kan voor ieder adres een herdenkingsposter worden geprint: www.communityjoodsmonument.nl/poster

Wilt u meer informatie over het programma van Open Joodse Huizen 2015? Bezoek dan de   websites  www.openjoodsehuizen.nl  en  www.joodserfgoeddenhaag.nl