Straatnaam voor Benjamin Ferencz

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Onthulling op 15 mei 2017 van het Benjamin Ferenczpad bij het Vredespaleis in Den Haag –
Foto @BenFerencz

De Joodse Benjamin Berell (Ben) Ferencz (Transsylvanië in het huidige Roemenië, 11 maart 1920) is een Amerikaans jurist van Hongaarse afkomst. Hij is de laatste nog levende aanklager in de Neurenbergprocessen na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Bij het Vredespaleis is het Benjamin Ferenczpad naar hem vernoemd, dat op 15 mei 2017 door Ferencz is onthuld.

Op de vlucht voor vervolging

De ouders van Benjamin Ferencz verlieten zijn geboorteland om te ontkomen aan de vervolging van de Hongaarse Joden in Roemenië. Het gezin emigreerde in 1921 naar de Verenigde Staten. Daar is Benjamin Berell Ferencz opgegroeid.

Hoofdaanklager tijdens de Neurenbergprocessen

Tijdens zijn studie rechten specialiseerde Benjamin Ferencz zich in onderzoek naar oorlogsmisdaden. Na D-Day, 6 juni 1944, nam hij deel aan de bevrijding van Europa. Voor de Amerikaanse War Crimes Branche verzamelde hij in Europa bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden gepleegd door de nazi’s. Hij was aanwezig bij de bevrijding van verschillende concentratiekampen. In 1947 werd hij één van de hoofdaanklagers in de Neurenbergprocessen tegen Duitse oorlogsmisdadigers. Ferencz is thans de laatste nog levende aanklager. Ook was hij betrokken bij de onderhandelingen die in 1952 hebben geleid tot het Verdrag van Luxemburg (ook genaamd Wiedergutmachungsabkommen of Reparations Agreement between Israel and West Germany).

Law, no war

Na terugkeer in de Verenigde Staten werkte Benjamin Ferencz als advocaat en doceerde International Law aan de Pace University in de staat New York. Hij schreef vele publicaties over internationaal recht. ‘Geen oorlog, maar rechten en wetten’, (law, no war) is het standpunt van Ferencz.

Benjamin Ferenczpad bij het Vredespaleis –
foto Bauke Poelsma

Oprichting van het Internationaal Strafhof in Den Haag

Ferencz stond aan de basis van de oprichting van het Internationaal Strafhof voor de berechting van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden (International Criminal Court). Het Strafhof in Den Haag beschouwt hij als een grote overwinning en een belangrijk stap voorwaarts voor de mensheid.
Na de oprichting van het Strafhof in Den Haag was hij als rechter gedurende vele jaren daaraan verbonden. Hij heeft bij herhaling beargumenteerd dat ook de Verenigde Staten zonder voorbehoud aan het Internationaal Strafhof moet gaan deelnemen. Ferencz werd meermaals internationaal onderscheiden.

Benjamin Ferenczpad in Den Haag

Het leven van Benjamin Ferencz heeft tot op heden in het teken van het bereiken van de wereldvrede gestaan. Hij stond aan de basis van de totstandkoming van het Internationaal Strafhof in Den Haag en was aan het Strafhof vele jaren als rechter verbonden. Daarom heeft de gemeente Den Haag besloten het Benjamin Ferenczpad bij het Vredespaleis naar hem te vernoemen.

Verder lezen
Website Benjamin Ferencz