Tentoonstelling Joods Den Haag

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Portugese synagoge Honendal aan de Prinsessegracht in Den Haag, 1729 - Philips Jan Caspar, Collectie Joods Historisch Museum.

Portugese synagoge Honendal aan de Prinsessegracht in Den Haag, 1729 –
Philips Jan Caspar,
Collectie Joods Historisch Museum.

Den Haag kende voor de Tweede Wereldoorlog de grootste Joodse gemeenschap in Nederland na Amsterdam. Toch werd aan dit onderwerp nooit eerder een tentoonstelling gewijd. Het Haags Historisch Museum brengt hierin verandering en organiseert van 2 juli t/m 13 november 2016 de tentoonstelling Joods Den Haag.

Een beeld van 350 jaar Joodse geschiedenis van Den Haag
De tentoonstelling schetst een beeld van 350 jaar Joodse geschiedenis.
Al vanaf het begin van de zeventiende eeuw vestigden zich de eerste Portugese Joden in Den Haag, gevolgd door groepen Joden uit Duitsland en Oost Europa. Beide groepen richtten hun eigen synagogen op en rond de Nieuwe Kerk ontstond een Joodse buurt.

In de tentoonstelling komen thema’s als religie, bedrijvigheid, personen en het verenigingsleven aan bod.
Natuurlijk is er ook aandacht voor het gruwelijke lot van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 17.000 Joden, meer dan 12.000 zijn in de oorlog omgekomen.

Hedendaagse Jodendom in Den Haag
Na de oorlog bouwden overlevenden weer een actieve Joodse gemeenschap op. De tentoonstelling werpt ook een blik op dit hedendaagse Jodendom in Den Haag.

Bijzondere voorwerpen tentoongesteld
Naast stukken uit het Haags Gemeentearchief en de eigen museumcollectie zijn bijzondere voorwerpen te zien uit de collecties van de Haagse Liberaal Joodse Gemeente en de Nederlands Israëlitische Gemeente Den Haag. Ook geeft het Joods Historisch Museum een groot aantal objecten in bruikleen.

Andere activiteiten rond de tentoonstelling

Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, wandelingen door de voormalige Joodse buurt (door ’t Gilde) en excursies aan de Liberaal Joodse Synagoge en de Joodse Begraafplaats.

De tentoonstelling en activiteiten komen tot stand in samenwerking met de Stichting Joods Erfgoed Den Haag, de Liberaal Joodse Gemeente en de Nederlands Israëlietische Gemeente Den Haag.

Meer informatie (oa. openingstijden van het museum): www.haagshistorischmuseum.nl