Terreuraanslag op synagoge in Poway Californië

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bericht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap

Met enorme verslagenheid hebben we kennis genomen van de terreuraanslag op een sjoel in Poway, een voorstad van San Diego in de Verenigde Staten, op de laatste dag van  het Joodse Pesach-feest. Dat meldt het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), de overkoepelende organisatie van Joodse Gemeenten. Een verslagenheid die breed wordt gedeeld.

NIK-secretaris Ruben Vis: “Onze gedachten gaan uit naar de gewonde slachtoffers, de rabbijn van de sjoel Chabad of Poway, een meisje van 8 jaar oud en haar 34-jarige oom die op bezoek was vanuit Israël en naar de echtgenoot, dochter en verdere familieleden van Lori Gilbert Kaye, de 61-jarige sjoelbezoekster die met de rabbijn als een van de eersten probeerde de schietende dader te stoppen.”

De rabbijn raakte gewond; Lori Gilbert Kaye werd door meerdere kogels geraakt en heeft haar poging met de dood moeten bekopen.

Op Pesach herinneren we ons en realiseren we ons dat antisemitisme zich waar ook ter wereld manifesteert, en in iedere generatie, “bechol dor vador omediem alenoe lechalotenoe“. De afsluiting van Pesach betekent het begin van de week van Jom Hashoa Vehagevoera, de dag waarop we de vernietiging in 1940-1945 herdenken en het heldendom roemen van hen die vochten en zich verzetten tegen de poging tot die vernietiging. De kwaadaardige dader in Poway had dat ook tot doel. Door heldhaftigheid is hij gestopt.

Opnieuw een synagoge, opnieuw na Sri Lanka, Nieuw Zeeland, de Philipijnen, …, een gebedshuis. Onze vurige wens is dat wij verschoond zullen zijn van dit soort geweld jegens gebedshuizen en gelovigen, dat het kwaad uit deze wereld zal verdwijnen en spoedig de algehele vrede voor de gehele mensheid zal aanbreken