Yad Vashem-ceremonie in het stadhuis van Den Haag

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Yad Vashem-onderscheiding

Yad Vashem-onderscheiding

Op dinsdag 11 november vond in het atrium het Haagse stadhuis aan het Spui een grote Yad Vashem-ceremonie plaats. Chaim Divon, ambassadeur van Israël in Nederland reikte, in aanwezigheid van burgemeester Van Aartsen, de Yad Vashem-onderscheidingen uit.

23 personen onderscheiden
De Yad Vashem-onderscheiding, met de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’, is bedoeld voor mensen die zelf niet Joods zijn, en met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse medeburgers hebben geprobeerd te redden.

Aan de volgende 23 personen zijn op 11 november in het stadhuis van Den Haag postuum Yad Vashem-onderscheidingen uitgereikt:
– Hendrik en Martha Willemina van Asselt-de Jong
– Teunis en Pieternella Baan-Blacquière
– Clazina Maria van den Berg
– Johanna van Empel
– Gerrit en Marretje Kramer-Koffeman
– Leenderd en Cornelia Mostard-Kloppenburg
– Martinus en Wilhelmina Roberscheuten-Clijnk en hun dochters Maria en Henrica
– Gerrit en Marigje Rutgers-de Geus
– Evert Jan en Hendrina Cornelia Rutgers-van Maastricht
– Hermen en Petertje Schrijver-van Norel
– Hendrik en Jakobje Spronk-Flier
– Hendrikus Theissen

De onderscheidingen werden in ontvangst genomen door familieleden.

Garden of the Righteous Tuin van de Rechtvaardigen), Yad Vashem in Jeruzalem, 9 oktober 2013

Garden of the Righteous (Tuin van de Rechtvaardigen),
Yad Vashem in Jeruzalem,
9 oktober 2013

De namen van deze 23 onderscheiden personen komen te staan op de eremuur in de Tuin der Rechtvaardigen bij Yad Vashem in Jeruzalem.
Sinds 1956 zijn ruim 24.500 mensen geëerd, die gedurende de Tweede Wereldoorlog op velerlei manieren Joden hebben geholpen. Hieronder zijn meer dan 5.250 Nederlanders.

Hagenaars geëerd
Twee van de geëerden zijn de Haagse Leenderd Mostard en de in Maasluis geboren Cornelia Kloppenburg. Dit echtpaar hielp in de Tweede Wereldoorlog de kleuter Micha Konig onderduiken op landgoed Oud-Clingendael in Wassenaar.
Micha Konig publiceerde dit jaar over zijn ervaringen het boek ‘De Diagonaal van de Rozenstruik’.

Nooit en te nimmer zullen wij hier in Den Haag antisemitisme tolereren
Burgemeester Jozias van Aartsen hield tijdens de plechtigheid een toespraak, waarbij hij stilstond bij de vele vermoorde Joodse Hagenaars:

Burgemeester Jozias van Aartsen tijdens de Yad Vashem-ceremonie op 11 november 2014 in het stadhuis van Den Haag - foto Ronny Naftaniël

Burgemeester Jozias van Aartsen tijdens de Yad Vashem-ceremonie op 11 november 2014 in het stadhuis van Den Haag –
foto Ronny Naftaniël

‘Je wordt stil, als je al die namen en adressen, al die geboortedata en sterfdata hoort of leest. Je probeert je voor te stellen hoe het was: straat– en buurtgenoten die zomaar verdwijnen. Kleine kinderen, sommige pasgeboren, die nog een heel leven voor zich hadden. Bejaarden, sommigen hoogbejaard, die hoopten op een rustige oude dag […]
velen hebben verzet en het opkomen voor vervolgde medeburgers met de dood moeten bekopen.
[…]Uiteindelijk gaat het om een individuele keuze van ieder mens. Want een rechtvaardige en vreedzame wereld is de verantwoordelijkheid van ons allemáál.
Daarom herdenken wij de slachtoffers en de redders in nood met eerbied. Vandaag en op andere dagen. Hier en op andere plekken. Ook bij de verschillende monumenten in Den Haag die herinneren aan de jodenvervolging, zoals op het Rabbijn Maarssenplein of op de locatie van het voormalig Joodsch Lyceum.
En laat er geen misverstand over bestaan: nooit en te nimmer zullen wij hier in Den Haag antisemitisme, in welke vorm dan ook, tolereren.’

Tentoonstelling 'Visa for life', stadhuis Den Haag

Tentoonstelling ‘Visa for life’, stadhuis Den Haag

tentoonstelling atrium stadhuis (12)

Tentoonstelling ‘Visa for Life, diplomats who rescued Jews’
Ook was van 11 tot en met 21 november 2014 in het Atrium van het Haagse stadhuis de reizende tentoonstelling ‘Visa for Life, diplomats who rescued Jews’ geopend. De tentoonstelling vertelt de verhalen van internationale diplomaten die Joden hebben kunnen redden uit de handen van de Nazi’s. Deze diplomaten, waaronder enkele Nederlanders, zijn allen onderscheiden door Yad Vashem.