Wandeling ‘De Buurt spreekt’

Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had den Haag een bloeiende en levendige Joodse buurt. Er waren veel winkels met Joodse eigenaren, scholen met veel Joodse leerlingen en synagogen in de stad, allemaal gericht op de 17.000 Joodse inwoners die Den Haag toen telde. De Stichting Joods Erfgoed Den Haag en het Gemeentearchief Den Haag hebben een interactieve wandeling gemaakt door de verdwenen Joodse buurt rond het Spui, De Buurt spreekt. Scan de barcode om hem op uw mobiele telefoon te laden.

Klik hier om de wandeling op uw huidige apparaat te bekijken.

Door de QR-code te scannen of de link te selecteren, gaat u naar de website van izi.Travel. Daar hebt u de keuze om de tour op de website te bekijken of om de speciale app te downloaden. Bij uw wandeling door de buurt geeft de app de beste ervaring.

U kunt kiezen tussen een Nederlandse en een Engelse versie van de tour.

De tour begint bij een maquette van de Joodse buurt in het Atrium van het Haagse stadhuis en voert u langs een groot aantal plekken en gebouwen naar het monument op het Rabbijn Maarssenplein dat in 2018 werd onthuld ter nagedachtenis aan het overgrote deel van die 14.000 mensen dat in de oorlog is weggevoerd naar en vermoord in de naziconcentratie- en vernietigingskampen.