9 september – lezing Geschiedenis Joods Den Haag door Corien Glaudemans


Evenementgegevens


Grote Synagoge in de Wagenstraat in 1940 –
foto H.W. Douwes

9 september – lezing Geschiedenis Joods Den Haag door Corien Glaudemans

Op zondag 9 september geeft dr. Corien Glaudemans een lezing met beelden over de boeiende, maar vooral bewogen geschiedenis van Joods Den Haag. In haar lezing zal zij vertellen over de komst van Hoogduitse en Portugese Joden naar Den Haag en hun rol in de Haagse samenleving vanaf de 17de eeuw.

In haar lezing zal zij ook aandacht geven aan de spectaculaire archiefvondst in Oost-Europa van de archieven van de Haags-Joodse instellingen en over de terugkeer van de documenten naar Den Haag. Na een afwezigheid van tientallen jaren keerden de in de Tweede Wereldoorlog geroofde archieven van Haagse Joodse instellingen, zoals de Nederlands Israëlietische Gemeente en het Joodse Weeshuis, terug naar Den Haag.

Ook zal ze vertellen over haar onderzoek naar de verdwenen Heilige Arke uit de voormalige Grote Synagoge Wagenstraat gepubliceerd. De Arke leek in 1941 verwoest, maar bleek uiteindelijk gedeeltelijk gered en staat thans in Jeruzalem. Met het verhaal over de zoektocht naar de Heilige Arke zal zij haar lezing afsluiten. ​

Locatie: Mr L.E Visserhuis, Theo Mann-Bouwmeesterlaan 75, 2597 GV Den Haag
Tijdstip: 10.00-12.00uur

Post navigation