Maquette Joodse buurt verplaatst

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Maquette Joods Den HaagSinds 25 april 2013 is in het Atrium van het stadhuis, aan de kant van het Spui, een mooie maquette te zien van de verdwenen Joodse buurt in Den Haag.

Hij staat daar als herinnering aan hoe de Joodse buurt er vroeger uit heeft gezien, maar vooral ter nagedachtenis van de ongeveer 14.000 Joden die in de jaren 1942 en 1943 zijn gedeporteerd en vermoord. De buurt waar zij woonden, die grotendeels bevolkt was met arme mensen, is na de oorlog vrijwel geheel gesloopt door de gemeente.

De maquette die laat zien wat er is verdwenen, stond jarenlang uit het zicht op de eerste verdieping van het stadhuis.  Al in 2008 was na vragen uit de raad door het college besloten om de maquette naar een zichtbare locatie te verplaatsen, maar daar is lange tijd niets aan gedaan. In 2012 kwam de verhuizing opnieuw aan de orde door vragen van raadsleden van D66, VVD en PvdA en werd er eindelijk een plek gekozen. Behalve het Atrium werden locaties voorgesteld bij de Voldersgracht en midden op het Rabbijn Maarsenplein, waar echter al monumenten staan.

De gemeente heeft hem het startpunt gemaakt van een wandeling langs verschillende resten van de buurt.