Voorstelling en documentaire Het Nationale Theater – De Laatste Getuigen – Joods in de oorlog en daarna

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

De Laatste Getuigen – Joods in de oorlog en daarna

Het Nationale Theater (Theater Na de Dam) had op woensdag 4 mei in de Koninklijke Schouwburg de voorstelling ‘De Laatste Getuigen – Joods in de oorlog en daarna’.

Acteurs vertelden in De Laatste Getuigen – in aanwezigheid van de laatste getuigen – de verhalen van de Joodse gemeenschap in Den Haag. De Duitse bezetting mondde voor velen uit in vervolging en deportatie. De Joodse buurt achter het Spui verdween en werd uiteindelijk Chinatown.

Na de oorlog probeerde de kleine groep overlevenden zo goed als het ging de draad weer op te pakken. Maar hoe verder te leven met die trauma’s, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog? En wat werd van die trauma’s doorgegeven aan de volgende generaties?

Bij de voorstelling hoort ook een documentaire met interviews met de getuigen. Link: documentaire over de voorstelling

Voorstelling De laatste Getuigen – Joods in de oorlog en daarna –
foto Roy Cohen

Voorstellingen De Laatste Getuigen

Elk jaar vertelt Het Nationale Theater op 4 mei de verhalen uit de oorlog. Na eerdere edities over onder meer de Atlantikwall, het Oranjehotel en kind zijn in de oorlog, kijkt Het Nationale Theater nu naar de verhalen van de Joodse gemeenschap.

Research en tekst Erna van den Berg

Regie Eric de Vroedt

Getuigen Chaja Meijer, Gabriël Italie, Jet Spetter, Rebecca van Leeuwen (Liesje Spetter), Jacqueline Kupferschmiedt (Herman Kupferschmidt), Fanny Bernstein en Menno van der Reis

Acteurs Edith Andriesse, Emma Buysse, Mark Rietman, Joris Smit, June Yanez e.a.

De Stichting Joods Erfgoed Den Haag heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze voorstelling.