Europese dag van de Joodse Cultuur in Den Haag

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Op de Europese dag van de Joodse cultuur zal Stichting Joods Erfgoed Den Haag op zondag 14 september weer deelnemen aan de EUROPESE DAG VAN DE JOODSE CULTUUR IN DEN HAAG. Het thema dit jaar is ‘Vrouwen in het Jodendom’.

De stichting presenteert in Den Haag een boeiend en gevarieerd middagprogramma met lezingen, presentaties, wandelingen in de voormalige Joodse Buurten en een mooie afsluiting in de Synagoge. Op 14 september is het ook Monumentendag in Den Haag; een reden te meer om aanwezig te zijn.poster

PROGRAMMA 14 SEPTEMBER 2014

EUROPESE DAG VAN DE JOODSE CULTUUR IN DEN HAAG

NUTSHUIS Riviervismarkt 5 Den Haag – 11.30-12.00 uur, Inloop in de Bankhal van het Nutshuis
12.00 uur – Opening door Martin Driessen, voorzitter van de Stichting Joods Cultureel Erfgoed Den Haag

12.15-13.45 uur – LEZINGEN
• Neerlandica Mieke Tillema die een biografie voorbereidt over de Haagse Ida Simons-Rosenheimer (1911-1960), vertelt over het leven en werken van deze Joodse concertpianiste en schrijfster uit Den Haag. De heruitgegeven roman ‘Een dwaze maagd’ van Ida Simons staat al maandenlang bovenaan de Nederlandse bestsellerlijsten.

• Taalkundige Ewoud Sanders vertelt over Joodse boekhandelaren in Den Haag. Onlangs verscheen zijn boek ‘De handel en wandel van de boekenjood. Over vermaarde, vergeten en fictieve straatboekhandelaren’

13.45-15.00 uur – DOORLOPEND MIDDAGPROGRAMMA
• Film ‘Van Ostadewoningen’ over Joodse sociale woningbouw rond 1900
• Powerpointpresentatie ‘Geschiedenis van Joods Den Haag’

JOODSE ERFGOEDROUTES

INDIVIDUELE ERFGOEDROUTES
• Wandeling ‘De Buurt Spreekt’, dit is een rondwandeling door de Joodse Buurt achter het Spui (brochure met route en uitleg gratis beschikbaar in het Nutshuis, Riviervismarkt 5, vanaf 14.00uur)
• Erfgoedroute ‘Joodse erfgoedroute Den Haag’, deze erfgoedroute leidt u langs bijzondere gebouwen en buurten, die een belangrijke betekenis hebben voor de geschiedenis van Joods Den Haag (brochure met route en uitleg gratis beschikbaar in het Nutshuis, Riviervismarkt 5, vanaf 14.00uur)
• 15.00 – 17.00 uur – Openstelling synagoge Nederlands Israëlietische Gemeente ‘s-Gravenhage, Cornelis Houtmanstraat 11 (met bus 24 richting Mariahoeve vanaf halte Buitenhof/Hofweg, uitstappen halte Spaarwaterstraat)
• 12.00-17.00 uur – Openstelling Joodse begraafplaats Scheveningseweg 21a, in het kader van Monumentendag (alleen op zondag – met bus 24 richting Kijkduin vanaf halte Buitenhof/Hofweg, uitstappen Vredespaleis/Carnegieplein)

14.30-15.30 uur – BEGELEIDE RONDWANDELING
• Wandeling onder leiding van Martin Driessen door de voormalige Joodse Buurt (start Nutshuis, Riviervismarkt 5)

AFSLUITING

16.00-18.00 uur – AFSLUITING IN DE SYNAGOGE VAN DE LIBERAAL JOODSE GEMEENTE DEN HAAG, Jan Evertstraat 7a
• 16.30 uur – Rabbijn Marianne van Praag (LJG), lezing over ‘Vrouw in het Jodendom’
• 17.00-18.00 uur – Muziek en afsluiting met een drankje in de Glazen Zaal
• Vanaf 14.00 uur – Tijdens de slotbijeenkomst houdt de bibliotheekcommissie van de synagoge een verkoop van tweedehands joodse boeken.

DEELNAME AAN DEZE DAG
De deelname aan deze dag (of onderdelen van deze dag) is gratis. U hoeft zich niet vooraf aan te melden.

De Europese Dag van de Joodse Cultuur is een samenwerkingsprogramma van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag, het Haags Gemeentearchief, de Nederlands Israëlitische Gemeente ’s-Gravenhage en de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag

Den Haag is niet de enige stad die meedoet aan de Europese Dag van de Joodse Cultuur. In tientallen Europese steden zullen culturele activiteiten plaatshebben: zie hiervoor http://www.jewisheritage.org/jh/edjc.php