3 mei 2021 – Open Joodse Huizen Den Haag – online

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet 2021 

Op 3 en 4 mei 2021 vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats.  In het hele land komen vertellers, bewoners en nazaten samen in huizen waar Joodse plaatsgenoten  voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Editie 2021 is in een nieuwe jas  gestoken: er staat een volledig online geproduceerde editie op het programma, met livestreams en  een aantal podcasts. Kijk voor het hele programma op: www.openjoodsehuizen.nl 

Open Joodse Huizen – Badhuisweg Scheveningen

Op 3 mei vertelt historicus Gijs Kruijtzer vanuit de Badhuisweg in Scheveningen over zijn Joodse familie  die daar vanaf 1906 woonde. In 2010 werd er in een huis in de Sarphatistraat in Amsterdam een  verborgen archief gevonden en kwamen er brieven, foto’s en ook voorwerpen van deze familie boven  water. Aan de hand van deze vondst vertelt Gijs het verhaal van zijn familie.

De familie Elte

Meijer Elte had een antiquariaat in de Haagse  binnenstad aan de Korte Poten 13. Het gezin  Elte woont eerst boven de zaak maar verhuist in 1906 naar de Badhuisweg. Er worden vijf  kinderen geboren, twee zoons en drie  dochters. Het gezin geniet van de bioscoop,  uitjes en er komen ook veel internationale  familievrienden langs uit de boekenwereld. Het  is een gezin waarin veel gelachen wordt. Ook  als de oorlog uitbreekt proberen ze moed te  houden. In hun brieven lijken ze niet te zwaar  te tillen aan de beperkende maatregelen die de  nazi’s hen opleggen.

Op de foto de zussen en broer Gezina, Saartje, Joseph en  

Lies zittend op het trapje achter het huis in Scheveningen.  

De foto is waarschijnlijk gemaakt door broer Max. 

 

Het project Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet wordt sinds 2012 georganiseerd door het Joods  Cultureel Kwartier, in samenwerking met lokale partners. Het is uitgegroeid tot een belangrijk en  herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Dit jaar doen 13 plaatsen mee met een livestream.  De bijeenkomsten duren maximaal een uur, zijn gratis en online toegankelijk. U kunt de livestream  zowel volgen via de Facebookpagina als via de website, maar reageren en vragen stellen kan alleen als  u via Facebook kijkt. U kunt alle streams ook achteraf kijken.

 

Programma: Den Haag 

Maandag 3 mei, 12.00: livestream vanuit de Badhuisweg in Scheveningen  

via www.facebook.com/joodscultureelkwartier en www.openjoodsehuizen.nl 

Meer informatie over het programma in Den Haag? Neem contact op met Astrid Dekkers:  astriddekkers@hotmail.com