In 2013 deed Den Haag voor de eerste keer mee in het project ‘Open Joodse Huizen’, een initiatief van het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Een enthousiaste projectgroep ging in Den Haag aan de slag. Op 10 adressen in de stad waren eigenaren en/of bewoners bereid om op 4 en 5 mei hun woning of winkel, waar vroeger Joodse families woonden, open te stellen. Daar werden door vertellers, nabestaanden of getuigen het verhaal van de deportaties in 1942 en 1943 verteld.
Ook op de plek van het voormalig Joods Lyceum aan de Fischerstraat, het Joods Weeshuis in de Pletterijstraat en het voormalige Joodse Buurthuis op de Paviljoensgracht zijn verhalen verteld. Bijzonder was ook het verhaal in de woning aan de Harstenhoekweg; daar waren in 2003 documenten over Joodse families gevonden.
Het project ‘Open Joodse Huizen’ in zes steden in Nederland, was ook in Den Haag een mooi succes. Herdenken op zo’n kleine schaal, zich intiem afspelend in een woning, in een pand, heeft een bijzonder karakter. Je inleven in wat er ter plekke in de oorlogsjaren heeft afgespeeld, wekt verbazing, afschuw, maar ook diep respect voor degenen die Jodenvervolging in onze stad niet hebben overleefd. Ongeveer 1500 mensen bezochten de ‘Open Joodse Huizen 2013’.
Door: Martin Driessen
Meer informatie:
Het programma “Open Joodse Huizen 2013″
De documentaire van Tess Löwenhardt, in opdracht van Campus den Haag – Universiteit Leiden Wim Willems, hoogleraar:
Terugblik OJH Den Haag (foto’s en een documentaire)