‘Een Joods Museum zal er uiteindelijk komen’

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

P10302182Na de succesvolle presentatie in de Schutterzaal van het Haags Historisch Museum van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag, bleek er zeker lokaal maar ook landelijk grote aandacht voor de stichting en haar doelstellingen. Onder andere De Telegraaf, het Reformatorisch Dagblad, het Algemeen Dagblad, Haagse Dingen en De Oud Hagenaar schreven over de nieuwe stichting en haar doelstelling. Eén punt kwam veel ter sprake in de mediale uitingen, de roep om een Haags Joods Museum.

Tijdens de presentatie van de Stichting sprak voorzitter Driessen uit dat er meer gedenktekens zouden moeten komen, maar zeker ook een Joods Museum. Dit museum zou een eerbetoon en een blijvende herinnering zijn voor de grote joodse gemeenschap van Den Haag die het zwaar te verduren heeft gehad vanaf de deportaties naar kampen vanaf 1942. Oud-rabbijn Soetendorp gaf in een vurige toespraak aan dat “dat museum er al had moeten zijn”. Locoburgemeester Marnix Norder gaf aan dat de Gemeente Den Haag zelf geen stappen in die richting zal nemen en de realisatie van een Haags Joods Museum over laat aan particuliere initiatieven.

Voorzitter Driessen schreef in het Algemeen Dagblad, van 31 augustus, openhartig over zijn drijfveer om de Stichting Joods Erfgoed Den Haag op te richten. Hij gaat uitgebreid in op de teneur die heerste na de Tweede Wereldoorlog in Nederland, er werd namelijk gewoonweg niet gesproken over de 12.000 Joden die uit Den Haag zijn afgevoerd en vermoord. Herdenken van dit verloren deel van de Haagse bevolking werd weggedrukt omdat alles in het teken stond van wederopbouw en herstel. Nu is de tijd rijp om de Joodse geschiedenis en het huidige Joodse leven in de hofstad beter op de kaart te zetten. Een museum of permanent informatiecentrum is daarbij gepast en volgens Driessen.

Bekijk hieronder het verslag van programmamaker Dennis Simonis van Haagse Dingen. In de reportage wordt aangeven hoe de Stichting door middel van rondleidingen, schoolbezoeken en de informatieve website de tweede joodse stad van Nederland op de kaart wil zetten. Haagse Dingen is elke zaterdagavond (8 keer) te zien op Den Haag TV tussen 19.30 en 04.00 uur. Zaterdag 28 september zal deze reportage getoond worden.Ook is er door het Haags Gemeentearchief een brochure gemaakt De Buurt Spreekt waarmee u het joodse erfgoed in Den Haag kunt vinden.