Lezingen en andere activiteiten

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

dav

Maart-oktober 2018 – Tentoonstelling Joods Scheveningen 1940-1945 door André van Kruijssen

In de voormalige commandobunker aan de Badhuisweg organiseert kunstenaar André van Kruijssen in samenwerking met de de Stichting Atlantikwall Museum de schilderijententoonstelling ‘Scheveningen 1940-1945. De slachtoffers en hun wereld’.
Van Kruijssen is voorzitter van de Stichting Nooit Meer en schrijver van het boek Scheveningen 1940-1945; De slachtoffers en hun wereld. Onder de noemer ‘Verdriet’ hebben zijn schilderijen als thema de Jodenvervolging.

Naast deze schilderijen is in de tentoonstellingsruimte een aantal foto’s en documenten te zien uit een onlangs aangetroffen Verkade-blik. Dit blik werd tijdens werkzaamheden aan een woning in de Cillierstraat te Den Haag gevonden. De foto’s en documenten bleken na onderzoek afkomstig te zijn van de Joodse familie Frank-Mogendorff die van 1929 tot 1942 op het adres Kapelweg 19 in Scheveningen heeft gewoond.

Locatie: Bunker aan de Badhuisweg ter hoogte van nummers 119-133, 2597JM, Scheveningen – naast koffiehuis ‘De Boshut’

Openingstijden: Iedere zondag van maart tot oktober van 11.00 – 16.00 uur

Verdere informatie:
Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen
website Stichting Joods Erfgoed Den Haag

26 april 2018 tot 23 september 2018 – Tentoonstelling De onderduikkinderen van ´Tante Zus´. Ru Paré, schilderes en verzetsheldin (1896-1972)

Het Museon in Den Haag opent eind april een verzetstentoonstelling over de Haagse schilderes en verzetsheldin Ru Paré (1896-1972). Deze onafhankelijke vrouw zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en hun gezinnen steeds verder in het nauw kwamen. Ze besloot hen te helpen met het vinden van onderduikadressen voor hun kinderen. Met als schuilnaam ‘Tante Zus’ bouwde ze een netwerk van onderduikadressen op door heel Nederland en redde in totaal het leven van 52 kinderen. Omdat 2018 is uitgeroepen tot Jaar van Verzet, eert het Museon Ru Paré met een tentoonstelling over deze bijzondere en dappere vrouw.

Wanneer : 26 april 2018 tot 23 september 2018
Locatie: Museon

Verder informatie:

website Stichting Joods Erfgoed Den Haag

website Museon

(vanaf augustus) Oeuvretentoonstelling van Ru Paré, verzetsheldin

Locatie: Pulchri
verdere informatie volgt

2 september – Europese Dag voor de Joodse Cultuur in Den Haag
Cabaret Kwatsch – David Simon en Menno van der Reis
verdere informatie volgt

9 september – lezing Geschiedenis Joods Den Haag door Corien Glaudemans
Op zondag 9 september geeft dr. Corien Glaudemans een lezing met beelden over de boeiende, maar vooral bewogen geschiedenis van Joods Den Haag. In haar lezing zal zij vertellen over de komst van Hoogduitse en Portugese Joden naar Den Haag en hun rol in de Haagse samenleving vanaf de 17de eeuw.
In haar lezing zal zij ook aandacht geven aan de spectaculaire archiefvondst in Oost-Europa van de archieven van de Haags-Joodse instellingen en over de terugkeer van de documenten naar Den Haag. Na een afwezigheid van tientallen jaren keerden de in de Tweede Wereldoorlog geroofde archieven van Haagse Joodse instellingen, zoals de Nederlands Israëlietische Gemeente en het Joodse Weeshuis, terug naar Den Haag.
Ook zal ze vertellen over haar onderzoek naar de verdwenen Heilige Arke uit de voormalige Grote Synagoge Wagenstraat gepubliceerd. De Arke leek in 1941 verwoest, maar bleek uiteindelijk gedeeltelijk gered en staat thans in Jeruzalem. Met het verhaal over de zoektocht naar de Heilige Arke zal zij haar lezing afsluiten. ​

Locatie: Mr L.E Visserhuis, Theo Mann-Bouwmeesterlaan 75, 2597 GV Den Haag
Tijdstip: 10.00-12.00uur