Joodse begraafplaats extra open op 15 september

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Scheveningseweg Joodse Begraafplaats, ca. 1981.

Scheveningseweg Joodse Begraafplaats, ca. 1981.

Tijdens de Open Monumentendag op zondag 15 september 2013 zal op de Joodse begraafplaats aan de Scheveningseweg in Den Haag, speciale aandacht worden geschonken aan het 200ste geboortejaar van Salomon L. Verveer (1813-1876), de Joods-Haagse kunstschilder wiens grafmonument een prominente plaats inneemt op de Joodse begraafplaats.

Kunsthistoricus Christiaan Lucht, Verveer-expert, zal op de Open Monumentendag op de begraafplaats aanwezig zijn om uitleg te geven over de kunstenaarsloopbanen en het oeuvre van Salomon Verveer en diens broers Elchanon en Maurits Verveer. Tevens zal er een kleine fototentoonstelling over de begraafplaats en de gebroeders Verveer te zien zijn.

Scheveningseweg Grafmonument Samuel Verveer, ca. 1890.

Scheveningseweg Grafmonument Samuel Verveer, ca. 1890.

De ingang van de Joodse begraafplaats bevindt zich op de hoek van de Scheveningseweg en de Burgemeester Patijnlaan, schuin tegenover het Vredespaleis en is op zondag 15 september 2013 geopend van 12.00-17.00 uur. De openstelling van de Joodse begraafplaats op 15 september wordt gerealiseerd door de Stichting tot instandhouding van de Joodse begraafplaats te ’s-Gravenhage. De begraafplaats dateert uit 1694. In totaal liggen hier 10.000 mensen begraven onder ruim 2.800 grafstenen. De begraafplaats is een beschermd Rijksmonument.

Op 15 september worden rondleidingen gegeven. Aanmelding is niet nodig. Mannen en jongens dienen op de begraafplaats het hoofd te bedekken; voor bezoekers zijn keppeltjes beschikbaar. Huisdieren worden niet toegelaten.