Impressies van het optreden van Cabaret Kwatsch op 2 september 2018

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cabaret Kwatsch – l
David Simon (l) en Menno van der Reis (r)

 

Europese Dag van de Joodse Cultuur – 2 september 2018

Ook dit jaar organiseerde de Stichting Joods Erfgoed Den Haag een bijzondere bijeenkomst tijdens de Europese Dag van de Joodse Cultuur op 2 september 2018. In Den Haag was op deze dag in de Glazen Zaal van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag het optreden van Cabaret Kwatsch, het enige Joodse cabaret in Nederland.

David Simon en Menno van der Reis vormen al 13 jaar het cabaretduo Kwatsch, dat typisch Joodse cabaretliedjes ten gehore breng. David Simon begon hier al mee als student in de jaren 60. Dertien jaar geleden vroeg hij aan Menno van de Reis om hem aan de piano te begeleiden. Dat was het begin van een vruchtbare en succesvolle samenwerking, waar bij de rol van Menno groter werd, omdat hij zelf teksten ging schrijven en voordragen.

De kracht van Kwatsch zit hem in het spontane, in de directe interactie met het publiek en in het feit dat David en Menno geen voorbedachte en uitgekiende voorstelling brengen. Ze spelen in op wat er tijdens hun voorstellingen gebeurt. En juist dat maakt hun optreden aantrekkelijk, omdat het publiek, telkens anders reageert. Ook in Den Haag was dat overduidelijk. Meer dan 200 mensen hebben in een overvolle zaal genoten van de voorstelling.

We zullen helaas nooit precies weten hoe lang nu die baktijd van boterkoek met gember is.

Een paar impressies van de bijzondere voorstelling: