Om nooit te vergeten: Maastrichtsestraat in Scheveningen

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Maastrichtsestraat in Scheveningen in augustus 1941 - foto H.A.W. Douwes

Maastrichtsestraat in Scheveningen in augustus 1941 –
foto H.A.W. Douwes

 

Bewoners van de Maastrichtsestraat in Scheveningen wilden de Joodse slachtoffers in hun straat niet vergeten en ze herdenken met een levend monument. Zestien families uit deze straat zijn in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd.
Als monument kreeg de straat een nieuwe naam: Deportatie van zestien Joodse Families Straat.

De voorgeschiedenis van het levende monument

In 2006 deed een aantal bewoners van de Maastrichtse straat in Scheveningen onderzoek naar de geschiedenis van hun straat. In Scheveningen woonden voor de Tweede Wereldoorlog ongeveer 1100 Joden. Ook de Maastrichtstraat kende tal van Joodse gezinnen.
De onderzoekers ontdekten dat dertig Joodse volwassenen en twaalf Joodse kinderen uit hun straat de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. De meesten zijn gedeporteerd en in Duitse vernietigingskampen vermoord.

De nieuwe straatnaam van de Maastrichtsestraat : een levend monument - foto website www.deportatievanzestienJoodsefamiliesstraat.nl

De nieuwe straatnaam van de Maastrichtsestraat : een levend monument –
foto website www.deportatievanzestienJoodsefamiliesstraat.nl

geeft meer informatie over de Joodse families Vigevino, Zeldenrust, Van Huiden, Van Praagh, Micheels, Bril, Wijnberg, Splitter, Friedman, Van Straten, Van Gelder, Neuburger, Katz, Paur, Nihom, Jas in de Maastrichtsestraat.


Het monument: Deportatie van zestien Joodse Families Straat

Met kunstenaars overlegden bewoners van de Maastrichtsestraat over hun idee om tot een monument voor hun vermoorde Joodse straatgenoten te komen. Kunstenaar Jonas Staal bedacht in 2008 als levend monument een nieuwe straatnaam : Deportatie van Zestien Joodse Families Straat.

Een aantal bewoners van de Maastrichtsestraat gebruikt de naam Deportatie van de Zestien Joodse Families Straat nog steeds bij briefwisselingen - december 12015 tentoonstelling stadhuis Den Haag

Een aantal bewoners van de Maastrichtsestraat gebruikt de naam Deportatie van de Zestien Joodse Families Straat nog steeds bij briefwisselingen –
december 2015 tentoonstelling stadhuis Den Haag

De straatnaam is weliswaar nooit officieel geworden, maar een aantal bewoners gebruikt hem nog steeds bij briefwisselingen en op formulieren en visitekaartjes. Zolang de straatnaam in gebruik is, blijven de gebeurtenissen in de straat blijvend in de herinnering.

Tentoonstelling in het stadhuis

Van 15 december 2015 tot en met 15 januari 2016 was in het Atrium van het stadhuis de tentoonstelling ‘Om nooit te vergeten. Welke kleur hebben onze Haagse monumenten te zien’. Een tentoonstelling van Stroom Den Haag over monumenten in Den Haag, hun opdrachtgevers en de rol van de (hedendaagse) kunstenaar. Bij deze tentoonstelling was ook het monument ‘Deportatie van Zestien Joodse Families Straat’ te zien.

—————————-
meer informatie
website:
www.deportatievanzestienJoodsefamiliesstraat.nl